Drikke
Slik kan sauvignon blanc også smake

Slik kan sauvignon blanc også smake

Få kan konkurrere med Kevin Judds new zealandske sauvignon blanc-er, selv ikke i Sancerre.
Aase E. Jacobsen
29 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen

Greywacke Wild Sauvignon 2012 (94779)er en sjelden sauvignon blanc, ikke bare fra New Zealand, men også fra druens høyborg i Frankrike, nemlig Sancerre. Den har utrolig flott frukt, den fyller munnen med syrefrisk frukt, grønne toner, blomster, krydder, asparges og mineraler. Og det helt uten å bli plump for syrefriskheten og ikke minst fastheten er veldig god.

Skiller seg ut

Det som gjør den så sjelden utover den veldig gode smaken, er at den er fremstilt uten tilsetting av gjær, derav navnet «wild». Det er bare en ytterst liten håndfull viner fra de respektive områdene som fremstilles på denne måten.

Sauvignon blanc er «big business» i både New Zealand og Sancerre, og det er ikke til å komme fra at stilen begge steder er til dels svært kommersiell, forutsigbar og endimensjonal. Gjær med en spesiell aromaprofil spiller en viktig rolle i fremstillingen av slike viner.

Dette er utviklingen i Sancerre

Kevin Judd vet alt om dette, han har vært med på New Zealands sauvignon blanc-eventyr fra starten, som vinmaker hos Cloudy Bay.

Les om dette eventyret her

I 2009 bestemte han seg endelig for å fullføre sitt eget prosjekt, Greywacke, et navn han registrerte allerede i 1993 da han og kona kjøpte en vinmark i Rapaura, Marlborough.

Også pinot noir

Under navnet Greywacke, som er oppkalt etter den grålige rullesteinen som det finnes så mye av i Marlborough, selger han nå en rekke viner. Han lager også en «vanlig» sauvignon blanc, Greywacke Sauvignon Blanc 2011 (94780), som ligger ganske tett opp mot sin «storebror» i både rikhet og fylde. Og som denne er den en strålende matvin.

Pinot noir er det neste store fra Marlborough, og Greywacke Pinot Noir 2011 (2761)er en god dokumentasjon på Kevins helt spesielle håndlag med å få fram veldig god frukt også fra «krevende» druer. Hans chardonnay, Greywacke Chardonnay 2011 (94781), gir også en god pekepinn på hvordan han jobber.

Kjøper druer

Han er veldig bevisst på at han skal forbli liten «resten av livet». Mesteparten av druene kjøper han fra gode venner som jobber slik han ønsker. Det innebærer vinplanter med en minimumsalder og streng avlingskontroll. Han har ikke en gang sin egen vinkjeller, men bruker kjelleren til et par venner.

Når Kevin ikke lager vin, tar han bilder av New Zealands særpregete og vakre landskap. En hobby som har gitt han et rykte som en av de beste på sitt område.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her