Drikke
Slik skal virkelig god barbaresco smake

Slik skal virkelig god barbaresco smake

Mer piemontesisk enn denne barbarescoen blir ikke en vin. En godbit du absolutt bør ha i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
07 Januar 2015 - 14:50

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Rivella Barbaresco Montestefano 2009 (59303) er en ultraklassisk nebbiolo med alt denne druen kan by på av aromaer og struktur. En vin som allerede er relativt åpen og sjenerøs, spesielt etter en runde i karaffelen, men som vil utvikle seg videre og ikke minst holde lenge. Sikkert i 8, 10 eller gjerne også 15 år.

Alt er ved det gamle

En så klassisk vin forandrer seg heller ikke så raskt som mer moderne utgaver hvor bruken av barriques sørger for mer tilgang på oksygen samtidig som tanninene rundes av.  

Lær mer om forskjellen på moderne og tradisjonell nebbiolo

Så er «moderne» så langt unna 73 år gamle Teobaldo Rivetta man kan komme. Han har nesten ikke gjort noen endringer siden han slo seg sammen med faren Serafino og etablerte vinhuset på 1960-tallet. 2009 er faktisk hans 53. årgang, men det var først fra 1967 at de solgte vinen med egen etikett.

Den eneste forandringen han skal ha gjennomført i denne tiden er grønn innhøstning, altså å kutte noen klaser før druene forandre farge for å holde avlingen nede.

Naturlig tilnærming

Teobaldo jobber ellers veldig naturlig både i vinmark og vinkjeller og er medlem i grupperingen Vini Veri som har 154 medlemmer over hele verden, ikke bare vin- men også matprodusenter. Renaissance des Appellations som samler biodynamiske produsenter, er assosierte medlemmer av Vini Veri.

Men hovedbasen er i Italia. Formålet er å gå videre enn øko-sertifisering med større grad av engasjement fra medlemmene. Blant annet er det forbud mot bruk av genmodifiserte vinplanter. Plantematerialet skal ha lokal tilhørighet og ved nyplanting skal det hentes fra egne vinmarker (selection massale).

Teobaldo har bare 2,5 hektar som ligger rundt huset midt i Montestefano-vinmarken som skal ha vært i familiens eie siden slutten av 1800-tallet.

Les mer om Montestefano

Vinkjelleren er i underetasjen. Så tradisjonelt som det kan bli. Han lager ellers bare to viner, en dolcetto fra 0,5 hektar og altså Montestefano Barbaresco, men ikke mer enn 12.000 flasker årlig, så vi snakker om ganske så begrenset produksjon. Når beholdningen av 2009 er sluttsolgt, overtar 2010.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her