Drikke
Slik skal virkelig god barbaresco smake

Slik skal virkelig god barbaresco smake

Mer piemontesisk enn denne barbarescoen blir ikke en vin. En godbit du absolutt bør ha i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
07 Januar 2015 - 13:50

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Rivella Barbaresco Montestefano 2009 (59303) er en ultraklassisk nebbiolo med alt denne druen kan by på av aromaer og struktur. En vin som allerede er relativt åpen og sjenerøs, spesielt etter en runde i karaffelen, men som vil utvikle seg videre og ikke minst holde lenge. Sikkert i 8, 10 eller gjerne også 15 år.

Alt er ved det gamle

En så klassisk vin forandrer seg heller ikke så raskt som mer moderne utgaver hvor bruken av barriques sørger for mer tilgang på oksygen samtidig som tanninene rundes av.  

Lær mer om forskjellen på moderne og tradisjonell nebbiolo

Så er «moderne» så langt unna 73 år gamle Teobaldo Rivetta man kan komme. Han har nesten ikke gjort noen endringer siden han slo seg sammen med faren Serafino og etablerte vinhuset på 1960-tallet. 2009 er faktisk hans 53. årgang, men det var først fra 1967 at de solgte vinen med egen etikett.

Den eneste forandringen han skal ha gjennomført i denne tiden er grønn innhøstning, altså å kutte noen klaser før druene forandre farge for å holde avlingen nede.

Naturlig tilnærming

Teobaldo jobber ellers veldig naturlig både i vinmark og vinkjeller og er medlem i grupperingen Vini Veri som har 154 medlemmer over hele verden, ikke bare vin- men også matprodusenter. Renaissance des Appellations som samler biodynamiske produsenter, er assosierte medlemmer av Vini Veri.

Men hovedbasen er i Italia. Formålet er å gå videre enn øko-sertifisering med større grad av engasjement fra medlemmene. Blant annet er det forbud mot bruk av genmodifiserte vinplanter. Plantematerialet skal ha lokal tilhørighet og ved nyplanting skal det hentes fra egne vinmarker (selection massale).

Teobaldo har bare 2,5 hektar som ligger rundt huset midt i Montestefano-vinmarken som skal ha vært i familiens eie siden slutten av 1800-tallet.

Les mer om Montestefano

Vinkjelleren er i underetasjen. Så tradisjonelt som det kan bli. Han lager ellers bare to viner, en dolcetto fra 0,5 hektar og altså Montestefano Barbaresco, men ikke mer enn 12.000 flasker årlig, så vi snakker om ganske så begrenset produksjon. Når beholdningen av 2009 er sluttsolgt, overtar 2010.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her