Slik smaker en vin fra 1893

Selv om Mouton 1945 regnes som den beste rødvin som noensinne er laget, finnes det utfordrere - også fra samme vinhus.

En helaften på Madserud Gård i Oslo til ære for de største bordeaux'ene ble sist høst arrangert av en ihuga vinsamler.

- Jeg har alltid hevdet at 1945 Mouton er det beste jeg har smakt. De to utgavene av 1945 Mouton som ble servert den aktuelle kvelden ikke var ikke like bra som den første jeg smakte for en del år siden. Men nå har denne vinen fått to nye utfordrere, nemlig Mouton 1900 og Haut Brion 1893! Og det er meget sjelden at to så gamle viner i en og samme smaking viser seg i en så strålende form som disse to, forteller Remi Madsen.

- Det er vanskelig å bruke den vanlige karakterskalaen til så gamle viner, men jeg har likevel gjort det for å gi en pekepinn om hvor gode disse gamle vinene er, sier Madsen som til daglig er kjellermester på Hotell Continental.

w Chateau Mouton Rothschild 1878 (original kork)
Farge og duft: Mørk brun kjerne med lys brun ytterkant. Duft en er svakt volatil med tørket appelsinskall, trevirke, gammel tobakkboks - spennende til å
være så gammel.
Smak: Smaken er balansert, lik nesen, edel, men er åpenbart gammel, merker at frukten er borte.
Ingen karakter

w Chateau Haut Brion 1893 (original kork)
Farge og duft: Fantastisk farge til å være 111 år, fremdeles litt rødbrun kjerne med lys brun kant. Utrolig fin nese med klare toner av karamell/fløtekaramell, kokesjokelade, bondskhet, trevirke, tørket frukt.
Smak: Smaken er enorm med de samme tonene som på nesen, deilig bløt smak med en sødmetone som  følger med lenge, fremdeles noen tanniner igjen. Gammel ja men for en vin. Skulle jeg gitt noen karakter måtte det bli
Vurdering: +

w Chateau Mouton Rothschild 1900 (original kork)
Farge og duft: Flott farge med fremdeles en touch av rødt i seg. Duften er helt enorm med tørket frukt mot appelsinskall, trevirke, stall, lær, tørket sopp, skogbunn og krydderpreg.
Smak: Smaken er edel med en flott harmoni mot nesen, noe sødme over seg fremdeles, sitter godt i munnen og kan fremdeles ligge i mange år med sine fine
tanniner. Skulle jeg gitt noen karakter, måtte det sprengt Apéritif-skalaen og gitt
Vurdering: +++ og kveldens beste vin!

w Chateau Mouton Rothschild 1928
Farge og duft: Brun med en liten skjær i midten med rødt, lys brun kant. Fin søtlig nese med noe krydder /anis, tørrstoffer, moden men har en eleganse over seg.
Smak: Smaken er lik nesen, utsøkt, med bløte toner. Gammel men fremdeles god å drikke.
Vurdering: +

w Chateau Mouton Rothschild 1934
Farge og duft: Brun rød med lys kant. Duft av tørket frukt, asiatisk krydder, trevirke, tørket appelsinskall og medisinskap.
Smak: Smaken er edel, gammel, tar opp mange av aromeane fra nesen , jobber mer i munnen Overraskende bra.
Vurdering: -

w Chateau Mouton Rothschild 1945
Farge og duft: To flasker prøvet. Den beste hadde en utrolig mørk fin farge med modningspreg hele veien. Rik moden kompleks nese, med tørket frukt, asiatisk krydder, trevirke, cedertre, svakt animalsk.
Smak: Tett rik smak, vinen har en aristokratisk preg over seg, sitter godt, lik nesen, men mangler litt lengde hvis du skal utsette på noe. I følge M. Broadbent skal dette være en av verdens beste rødviner, kanskje den beste, men her får den beste flasken kun
Vurdering: -, den første flasken 4+

w Chateau Mouton Rothschild 1952
Farge og duft: Mørk rød med brunskjær, lys kant. Fine skjøre aromaer med litt tørket søtlige frukter og noe trevirke som det mest fremtredende.
Smak: Meget elegant smak med fin harmoni. Perfekt nå.
Vurdering: -/

w Chateau Mouton Rothschild 1959
Farge og duft: Meget mørk brun rød med lys kant. Eksotisk krydder, sopp, jord, tørket skogsbær, gammelt trevirke, men også litt lakk og lim uten at det er negativt.
Smak: Flott søtlig rik moden smak, som nesen med en nydelig finish.
Vurdering: -

w Chateau Mouton Rothschild  1961
Farge og duft: Fantastisk klar mørk farge med lys kant. Spesiell duft av søtlig frukt, flint, fatkrydder og sot/utbrent peis.
Smak: Smaken  er enorm med stor bredde fin harmoni og bra lengde, bløte tanniner som fremdeles er her. Denne trengte litt tid i glasset for å åpne seg.
Vurdering: + for duft og for smak

w Chateau Mouton Rothschild 1971
Farge og duft: Mørk brunrød med lys kant. Fantastisk nese med fine søtlige bær/frukt toner, cedertre, lær og fatkrydder.
Smak: Stor smak med fin bløthet og balanse, lik nesen, helt enorm å drikke i dag.
Vurdering: -

w Chateau Mouton Rothschild  1975
Farge og duft: Mørk rød med brun skjær lys kant. Modne tørkede fruktaromaer, søtlig trevirke, appelsinskall, gammelt herreværelse, utsøkt nese.
Smak: Meget imøtekommende smak, som nesen ,fin fylde og flott krydret eikepreg i finishen, de harde tanninene som var her en gang er bløtnet. Flott vin.
Vurdering: -

w Chateau Mouton Rothschild 1982
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Litt utviklet nese med fine toner, tar på seg litt brent kaffepreg etterhvert. Mangler den storheten som den burde ha hatt. Men her er det tydelig mange flaskevariasjoner. Jeg har smakt den flere ganger før med forskjellige anmerkninger.
Smak: Tett fin smak med tørre aromaer, kun middels fylde og edel fin ettersmak, tanninene begynner å mykne allerede.
Vurdering: +

w Chateau Cos d´Estrounel 1952
Farge og duft: Brunrød med oransje kant. Nesen er preget av noe inntørket frukt, trevirke, polish, tørr tobakk og Lær.
Smak: Moden rik smak med flotte tanniner, meget harmonisk sitter godt i munnen.
Vurdering: -

w Chateau Gruaud Larose 1952
Farge og duft: Brun rød med lys kant flott farge. Behagelig nese med små nyanser.
Smak: Smaken er myk, harmonisk, flotte tanniner, sitter meget godt i munnen.
Vurdering: +

w Chateau Petrus 1952
Farge og duft: Mørk rød med alderdomspreget kant. Innsmigrende duft med preg av løv, moden søtlig frukt, skogsbunn og fatkrydder.
Smak: Smaken er utrolig bra med flott harmoni mot duften, bløt stil og en fyldig finish fyldig.
Vurdering: -

w Ch. Le Pin 1985
Servert blindt. Flott vin med god konsentrasjon og fylde, mange fine nyanser som søtlige mørke bær, søtlig krydder, mokka, mørk sjokolade og brent eik. God vin.
Vurdering: +

w Chateau Gloria 1988
Dobbel magnum
Farge og duft: Rødbrun. Behagelig nese med modne bær spesielt solbær, lær, søtlig krydder og fine eiketoner.
Smak: Bra smak med fine myke nyanser. Overraskende god.
Vurdering: +

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen