KjÞkkenbordet bugner av fristende bÊrene du har plukket i hagen eller med familien pÄ bÊrtur, og du vet ikke helt hva du skal gjÞre med dem. Kjenner du deg igjen?
PÄ undersidene finner du fristende oppskrifter pÄ syltetÞy, saft og gele

Helsebomber
NÄ som skogen er full av ville bÊr, bÞr du passe pÄ Ä fylle alt du har av spann. BÊr har et hÞyt innhold av antioksidanter og har vist seg Ä vÊre langt sunnere enn vi tidligere har trodd.
Jo mer fargerike bÊrene er, jo mer antioksidanter og vitaminer inneholder de. SolbÊret er vinneren - tett fulgt av blÄbÊret. BÊr er sÊrlig rike pÄ C-vitamin som er viktig for vÄrt immunforsvar.
Alt tyder pÄ at vi kan holde oss friske og kanskje ogsÄ yngre ved Ä spise rikelig med bÊr.

Har du mye bÊr, men ikke tid til Ä gjÞre noe med dem med det samme? Det er ingen grunn til bekymring, bÊr tÄler godt Ä bli fryst ned. De kan faktisk holde seg fine i i fryseren i flere Är.
En tommelfingerregel er imidlertid at du ikke bÞr la dem ligge stort lenger enn ett Är.
NÄr du fryser bÊr, kan du gjerne legge de fineste bÊrene utover en langpanne og fryse dem hver for seg, fÞr du legger dem i en lufttett beholder som du oppbevarer i fryseren.
PrĂžv en av disse lekre kakene med bĂŠr
Dette kalles for singelfryste bÊr. Da kan du enkelt ta ut sÄ mange bÊr du trenger, det vÊre seg til lekker sommerpynt eller en liten porsjon nyrÞrte bÊr.
Frosne bĂŠr bĂžr tines langsomt i kjĂžleskapet, ta dem gjerne ut en dag fĂžr de skal brukes.

Lag ditt eget syltetĂžy
For Ä ta vare pÄ den friske smaken av bÊrene, er den aller beste mÄten Ä lage syltetÞy pÄ Ä rÄrÞre bÊr med sukker.
Bruk friske bĂŠr eller tin fryste bĂŠr og rĂžr dem sammen med sukker til Ăžnsket balanse mellom det sĂžte og det syrlige.
RÄrÞrt syltetÞy har ikke den samme holdbarheten som kokt syltetÞy, men det kan gjerne fryses.
Flere oppskrifter pÄ og med syltetÞy
Det klassiske syltetÞyet lages best ved Ä snarkoke bÊrene i smÄ porsjoner. Rens bÊrene og kok dem opp under lokk i 8-10 minutter, ha sÄ i sukker og kok opp til sukkeret har lÞst seg opp. Ha syltetÞyet over pÄ sterile glass.

Hjemmelaget saft er best
Hjemmelaget saft er en utmerket mÄte Ä gjÞre seg nytte av de deilige bÊrene. Det er ikke noe i veien for Ä blande forskjellige bÊr du synes passer sammen.
Gi gjerne plass til vÄrens rabarbra ogsÄ, rabarbra og jordbÊr er en klassisk kombinasjon, og det med god grunn.
Kokt saft gir best utbytte, samtidig som den bÄde smaker best og inneholder mest vitamin C.
Du bĂžr bruke fullmodne bĂŠr til safting. De gir mest smak og stĂžrst utbytte.
BĂŠr med lite pektin (for eksempel bringebĂŠr og jordbĂŠr) kokes med lite vann, mens mer pektinrike bĂŠr (for eksempel rips og solbĂŠr) trenger mer vann.
Den ferdige saften bĂžr oppbevares mĂžrkt og kjĂžlig.
Slik lager du gele
For at bÊrene skal egne seg til Ä lage gelé mÄ de inneholde mye stivelse, sÄkalte pektiner. Da vil geleen stivne naturlig nÄr du tilsetter riktig mendge sukker og syre.

For pektinfattige bĂŠr med lite syre kan du tilsette noen eplekart eller ferdig tykningsmiddel.
BringebÊr og jordbÊr er pektinfattige bÊr, mens tyttebÊr, rognebÊr og tranebÊr er rike pÄ pektin.
Rips, solbÊr og stikkelsbÊr inneholder ogsÄ en del pektiner, men det fordrer at de er plukket fÞr de er overmodne.
Se flere oppskrifter med frukt og bĂŠr
Enkelte bĂŠr og frukter trives god i selskap med urter som mynte og sitronmelisse, mens andre kler krydder som kanel, ingefĂŠr, stjerneanis og chili.
Her er det bare Ă„ prĂžve seg frem, det er et vell av spennende smakskombinasjoner der ute - inspirasjon kan du finne overalt.