Smøremyk og raffinert

Det er ikke på grunn av eieren at jeg falt pladask for denne vinen.
Aase E. Jacobsen
06 November 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Jeg har respekt for at musikksmaken ikke er lik hos alle, men når det gjelder Julio Iglesias er jeg i tvil om jeg skal være så romslig. Ikke desto mindre må jeg innrømme at denne smørsanger nummer én har god smak når det gjelder vin. For det er nemlig Iglesias (med flere) som står bak Montecastro, en av de nye supervinene fra Ribera del Duero i Spania.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Eleganse og kraft
Montecastro y Llanahermosa 2005 (57886) er en nydelig vin med flott fylde og stor mykhet, men samtidig godt potensial for videreutvikling over de neste åtte-ti årene.

Det var i 2000 at den svært vininteresserte Iglesias, med en samling på 50.000 flasker, investerte i dette da så ultrahotte vinområdet. Ribera del Duero ligger sørvest for Rioja og nyttiggjør seg den samme druen, nemlig tempranillo, som her oppnår en helt spesiell eleganse og kraft, mye takket være det kalk- og leirholdige jordsmonnet med innslag av grus. Og som i kjølvannet av Pesqueras suksess og Vega Sicilias legendariske status ble som en magnet på både vinelskere og vininvestorer. Deriblant kjendiser som Iglesias.

Økologisk dyrking
Men han er ikke direkte involvert i fremstillingen. Ansvarlig for den 25 hektar store vingården med tilhørende supermoderne vinkjeller, er siden i fjor franskmannen Bertrand Erhard Pestel som har bakgrunn fra blant annet Haut-Médoc-slottet Ch. Puy-Castéra. Men det var Jean-Francois Hébrard, tidligere Ch. Cheval Blanc, som la opp løpet for de pengesterke eierne. For med seg på laget har Iglesias blant andre Alfonso de Salas, en av Spanias mektigste mediemoguler (El Mundo og El Economista).

Hébrard pekte på viktige faktorer knyttet til terroir, altså kombinasjonen av jordsmonn og klima, for å nå målet om maksimal eleganse og kompleksitet. Derfor har Montecastro som bare lager én vin, spredt sine økologisk dyrkete parseller på to landsbyer i det østlige Ribera del Duero. Primært på de kjøligste stedene, hvilket vil si en beliggenhet fra 800 til 1000 m.o.h. og nordvendt. Det betyr at vinmarkene ligger noen kilometer unna elven Duero som har gitt området navn.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her