Smøremyk og raffinert

Det er ikke på grunn av eieren at jeg falt pladask for denne vinen.
Aase E. Jacobsen
06 November 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Jeg har respekt for at musikksmaken ikke er lik hos alle, men når det gjelder Julio Iglesias er jeg i tvil om jeg skal være så romslig. Ikke desto mindre må jeg innrømme at denne smørsanger nummer én har god smak når det gjelder vin. For det er nemlig Iglesias (med flere) som står bak Montecastro, en av de nye supervinene fra Ribera del Duero i Spania.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Eleganse og kraft
Montecastro y Llanahermosa 2005 (57886) er en nydelig vin med flott fylde og stor mykhet, men samtidig godt potensial for videreutvikling over de neste åtte-ti årene.

Det var i 2000 at den svært vininteresserte Iglesias, med en samling på 50.000 flasker, investerte i dette da så ultrahotte vinområdet. Ribera del Duero ligger sørvest for Rioja og nyttiggjør seg den samme druen, nemlig tempranillo, som her oppnår en helt spesiell eleganse og kraft, mye takket være det kalk- og leirholdige jordsmonnet med innslag av grus. Og som i kjølvannet av Pesqueras suksess og Vega Sicilias legendariske status ble som en magnet på både vinelskere og vininvestorer. Deriblant kjendiser som Iglesias.

Økologisk dyrking
Men han er ikke direkte involvert i fremstillingen. Ansvarlig for den 25 hektar store vingården med tilhørende supermoderne vinkjeller, er siden i fjor franskmannen Bertrand Erhard Pestel som har bakgrunn fra blant annet Haut-Médoc-slottet Ch. Puy-Castéra. Men det var Jean-Francois Hébrard, tidligere Ch. Cheval Blanc, som la opp løpet for de pengesterke eierne. For med seg på laget har Iglesias blant andre Alfonso de Salas, en av Spanias mektigste mediemoguler (El Mundo og El Economista).

Hébrard pekte på viktige faktorer knyttet til terroir, altså kombinasjonen av jordsmonn og klima, for å nå målet om maksimal eleganse og kompleksitet. Derfor har Montecastro som bare lager én vin, spredt sine økologisk dyrkete parseller på to landsbyer i det østlige Ribera del Duero. Primært på de kjøligste stedene, hvilket vil si en beliggenhet fra 800 til 1000 m.o.h. og nordvendt. Det betyr at vinmarkene ligger noen kilometer unna elven Duero som har gitt området navn.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her