– Snakk norsk!

– Snakk norsk!

Stadig flere ansatte ved norske spisesteder behersker ikke norsk. Et problem, mener språkprofessor.

Professor ved Universitetet i Oslo, Arne Torp, mener norske gjester på norske restauranter bør kunne gjøre seg forstått på morsmålet.

– Servitører må kunne norsk, sier Torp til NRK Kulturnytt.

– Det er beklagelig dersom folk som planlegger å være her over lengre tid ikke snakker språket som tross alt skal dominere her til lands.

LES OGSÅ: Tre av fire jukset med skatten

Reiselivsdirektør i bransjeorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim, mener at det er en klar trend at folk som ikke snakker norsk blir ansatt innen serveringsbransjen.

– Men jeg tror ikke det er problematisk. Dersom gjestene ble misfornøyde, ville det ikke ha skjedd. I den lange perioden med stramt arbeidsmarked som vi har bak oss, har bransjen vært bødt til å gå til utlandet, sier Solheim.

LES OGSÅ: Krympet tallerknene – kastet 20 prosent mindre

Hotellsjef Erlend Fardal Lunde i ved Quality Sogndal Hotell sier til NRK at han er avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

– Stadig færre nordmenn tar servitørfaglig utdanning. Da blir det færre lærlinger, og dermed må vi finne fagfolk i andre land.

Han sier hotellet krever at alle ansatte gjennomgår norskopplæring og praktiserer språket på jobb.

Forsiden akkurat nå

Cocktails med noe attåt og karaoke for lukkede dører. Det er oppskriften for Bergens hotteste bar akkurat nå

Bak store persienner, en låst dør med en ringeklokke, i en av byens trange gater, finner du Bergens nyeste tilskudd i barverdenen. Lukket Selskap heter baren, og nå er målet for barsjef Odd Fjeldsgaard Rasmussen og eierne i Bargruppen å gjøre byen mer internasjonal. Les hele saken

Til toppen