Snur du kaken på hodet blir den enda bedre

Snur du kaken på hodet blir den enda bedre

Dette er en enkel versjon av den verdensberømte eplekakeoppskriften tarte tatin.

Få Ukens kake som nyhetsbrev

På norsk er den mest kjent som opp ned kake, rett og slett fordi du vender kaken opp ned når den er ferdigbakt. Dermed får du en fin blank overflate.

Vi har også en annen morsom opp ned-kakeoppskrift

Det er nær sagt selvsagt en fransk oppfinnelse, som kom til ved en tilfeldighet, eller skal vi si ulykke.

Langt unna originalen

Bakgrunnen for akkurat denne ulykken som endte opp som tarte tatin skjedde på Hotel Tatin – derav navnet, en gang på 1880-tallet.  Hotellet ble drevet av to søstre hvorav den ene var ansvarlig for kjøkkenet. Hun glemte seg en dag hun holdt på å bake en eplekake. Eplene ble karamellisert og hun prøvde å redde fadesen ved å legge paideigen på toppen av eplene og sette det hele i ovnen. Resten er historie. Men konseptet med gâteau renversé (snudd kake) er eldre enn som så.

Og navnet tarte tatin er det faktisk innehaveren av den sagnomsuste pariserrestauranten Maxim's som har funnet på. Det vil si han kalte den for «tarte des demoiselles Tatin» (Tatin-frøknenes terte). Den berømte gastronomen Curnonsky har også bidratt til å spre det gode budskap ved å publisere oppskriften. Men det var lenge etter at frøknene var døde, så den egentlige historien tok de med seg i graven.

Senere er kaken kopiert og endret på, noen ganger til det ugjenkjennelige. Ukens kake er langt unna søstrenes versjon, men fungerer veldig godt når det er behov for å «smelle» sammen en kake raskt. Og det behovet har vel de fleste fra tid til annen.

TIPS 1: Bruk helst litt syrlige epler i denne oppskriften.

TIPS 2: Denne saftige kaken er aller best lunken med lettvispet krem eller is til.

Opp ned-eplekake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

5 stk

Fremgangsmåte

Finn fram en rund form, ca. 20 cm i diameter. Sett stekovnen på 175 °C.

Høvle ca. 25 g smør med en ostehøvl og legg det i bunnen på formen. Bland strøkavring, sukker og chili. Skrell og skjær eplene med en ostehøvl i tynne skiver. Legg skiver av 1 eple oppå smøret i bunnen av formen. Strø over ca. halvparten av brødblandingen.

Skjær neste eple og legg det oppå. Strø over brød og legg på halvparten av det resterende smøret. Gjør likedan med eple og brødblandingen, avslutt med strøkavring og resten av smøret.

Stek kaken midt i ovnen og stek i ca. 40 minutter. Ta den ut av ovnen og la den hvile 20 minutter. Vend den på et serveringsfat. La fremdeles formen ligge en stund over kaken, server den lunken.

Tips1: Bruk helst litt syrlige epler.

Tips2: Denne saftige kaken er best lunken med lettvispet krem eller is til.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen