Sødmeeksperten

Denne uken vender vi tilbake til en klassisk rieslingstil som dessverre er i ferd med å gå av moten - selv i Mosel hvor den viser seg fra sin aller beste side.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tørr riesling har fart som en vekkelsesvind over tyske vinlandsbyer det siste tiåret. Etter hvert har den også inntatt sin siste bastion - nemlig Mosel. Men ikke alle har konvertert.

Weingut Haart tviholder som en av få gjenværende på den tradisjonelle rieslingstilen med restsødme, og det gjør han dessuten veldig bra.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Så bra at han ble beæret med Winemaker of the year av tyske Gault-Millau.

Her til lands kan vi glede oss over to strålende eksemplarer fra Haarts vinkjeller. Nemlig den meget klassiske Haart Piesporter Goldtröpfchen Kabinett 1998 (48387) og den rikere Haart Piesporter Goldtröpfchen Erste Lage Spätlese 2003 (48388) .

De beste klonene
Årgangsmessig er disse vinene to motsatser. 1998 ga slankere viner med veldig god syre, og 2003 er etter hvert mest kjent som et atypisk år for riesling, men Haarts utgave er unntaket fra regelen. Og forklaringen er å finne i vinmarken.

Som andre produsenter i Mosel har Haart-familien en veldig lang historie som går helt tilbake til 1337, men det var først for 244 år siden at grunnlaget for Haarts sukess ble lagt. Da ble nemlig deler av Goldtröpfchen-vinmarken, landsbyen Piesports største juvel, omplantet av pastor Johannes Hau. Og det med kun de beste rieslingklonene som han kunne finne i omegnen.

Denne parsellen er i dag i Haarts besittelse, og dagens Haart-sjef, Theo, har brukt de gamle klonene som utgangspunkt for nyplantinger i resten av vinmarken. I dag eier han hele 4,5 hektar av vinmarkens totalt 65 hektar.

Også i varme årganger
Denne vinmarken som løfter seg steilt bak Haarts hus, har et meget dypt jordsmonn av grå Devon-skifer som er svært forvitret, nærmest helt oppløst. Det bidrar med en helt unik intens og rik mineral- og fruktkarakter.

Siden røttene tillates å vandre dypt ned i skråningens indre, blir også årgangsforskjeller hva fuktighet angår, av mindre betydning. Hvilket forklarer at Haart selv i en ekstrem årgang som 2003 klarer å få frem så mye vinmarkskarakter.

Også topografien er av stor betydning. Her som ellers i dalen bidrar Mosel-elven som en temperaturutligner samtidig som vannflaten reflekterer sollyset og dobler dets effekt. I tillegg danner den sentrale delen av Goldtröpfchen-vinmarken, hvor altså Haart har sine parseller, et amfi som beskytter mot kjølige vinder fra nord.

Ettertraktet
Denne vinmarken som bærer sitt navn med rette, "små gulldråper", er ikke uventet en av de mest berømte i hele Mosel. Blant annet er den udødeliggjort av Thomas Mann i hans Lotte i  Weimar (for øvrig nylig utgitt for første gang på norsk).

I boken som er en "forlengelse" av Unge Werthers lidelse av Johan Wolfgang von Goethe, opptrer en Goldtröpfchen av årgang 1811 sammen med en Lafite 1808. På den tiden var Mosel-vinene ofte mer ettertraktet og høyere priset enn Bordeaux.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Haart Piesporter Goldtröpfchen Kabinett 1998

Produsent:
Reinhold Haart
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel-Saar-Ruwer
Pris:
144,00 kr
Varenummer:
4838701
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Haart Piesporter Goldtröpfchen Erste Lage Spätlese 2010

Produsent:
Reinhold Haart
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel-Saar-Ruwer
Pris:
289,50 kr
Varenummer:
4838801
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen