Drikke
Sødmeeksperten Haart lager fantastiske viner fra Goldtröpfchen i Piesport

Sødmeeksperten Haart lager fantastiske viner fra Goldtröpfchen i Piesport

Denne uken vender vi tilbake til en klassisk rieslingstil som dessverre er i ferd med å gå av moten - selv i Mosel hvor den viser seg fra sin aller beste side.
10 Mai 2007 - 01:01

Tørr riesling har fart som en vekkelsesvind over tyske vinlandsbyer det siste tiåret. Etter hvert har den også inntatt sin siste bastion - nemlig Mosel. Men ikke alle har konvertert.

Weingut Haart tviholder som en av få gjenværende på den tradisjonelle rieslingstilen med restsødme, og det gjør han dessuten veldig bra.

Så bra at han ble beæret med Winemaker of the year av tyske Gault-Millau.

Her til lands kan vi glede oss over to strålende eksemplarer fra Haarts vinkjeller. Nemlig den meget klassiske Haart Piesporter Goldtröpfchen Kabinett 1998 (48387) og den rikere Haart Piesporter Goldtröpfchen Erste Lage Spätlese 2003 (48388).

De beste klonene

Årgangsmessig er disse vinene to motsatser. 1998 ga slankere viner med veldig god syre, og 2003 er etter hvert mest kjent som et atypisk år for riesling, men Haarts utgave er unntaket fra regelen. Og forklaringen er å finne i vinmarken.

Som andre produsenter i Mosel har Haart-familien en veldig lang historie som går helt tilbake til 1337, men det var først for 244 år siden at grunnlaget for Haarts sukess ble lagt. Da ble nemlig deler av Goldtröpfchen-vinmarken, landsbyen Piesports største juvel, omplantet av pastor Johannes Hau. Og det med kun de beste rieslingklonene som han kunne finne i omegnen.

Denne parsellen er i dag i Haarts besittelse, og dagens Haart-sjef, Theo, har brukt de gamle klonene som utgangspunkt for nyplantinger i resten av vinmarken. I dag eier han hele 4,5 hektar av vinmarkens totalt 65 hektar.

Også i varme årganger

Denne vinmarken som løfter seg steilt bak Haarts hus, har et meget dypt jordsmonn av grå Devon-skifer som er svært forvitret, nærmest helt oppløst. Det bidrar med en helt unik intens og rik mineral- og fruktkarakter.

Siden røttene tillates å vandre dypt ned i skråningens indre, blir også årgangsforskjeller hva fuktighet angår, av mindre betydning. Hvilket forklarer at Haart selv i en ekstrem årgang som 2003 klarer å få frem så mye vinmarkskarakter.

Også topografien er av stor betydning. Her som ellers i dalen bidrar Mosel-elven som en temperaturutligner samtidig som vannflaten reflekterer sollyset og dobler dets effekt. I tillegg danner den sentrale delen av Goldtröpfchen-vinmarken, hvor altså Haart har sine parseller, et amfi som beskytter mot kjølige vinder fra nord.

Ettertraktet

Denne vinmarken som bærer sitt navn med rette, "små gulldråper", er ikke uventet en av de mest berømte i hele Mosel. Blant annet er den udødeliggjort av Thomas Mann i hans Lotte i  Weimar (for øvrig nylig utgitt for første gang på norsk).

I boken som er en "forlengelse" av Unge Werthers lidelse av Johan Wolfgang von Goethe, opptrer en Goldtröpfchen av årgang 1811 sammen med en Lafite 1808. På den tiden var Mosel-vinene ofte mer ettertraktet og høyere priset enn Bordeaux.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her