UKENS KAKE: Slik velger du vin til jordbær - Aperitif.no
Ukens kake

Jordbær med sabayonne

Slik velger du vin til jordbær
Foto: (iStockphoto)

Slik velger du vin til jordbær

Når du serverer jordbærene med en lekker og luftig krem som sabayonne og revet sjokolade på toppen, passer det godt med et glass søtlig vin til.
23 Juni 2022 - 11:00

Hele vinteren gjennom lengter vi etter de søte røde og norske. For det er vi alle enige om at bedre jordbær enn de som dyrkes i Norge finnes ikke. Den lange vekstperioden, tiden det tar fra pollinering til modent bær, brukes som forklaring på at de norske jordbærene er så uendelig mye bedre. Og vel er den såkalte randsoneeffekten viktig. Det er verdens nordligste jordbær et godt bevis på. Bedre jordbær enn de som dyrkes i Vesterålen og Troms skal du lete lenge etter.

Ikke for kalde
Men aller viktigst er ifølge jordbærdyrkerne bærsorten. Best av alle er korona som gir intens sødme til bærene samtidig som bærene er passe store. Denne sorten er imidlertid vanskelig å transportere over lengre strekninger. Derfor er importbærene av helt andre, ofte gjerne mer produktive og hurtigvoksende sorter enn korona som er den viktigste norske sorten. Hvilket igjen forklarer den store forskjellen i smaksintensitet.

Den norske jordbærdrømmen. Foto: goodmoments

Jordbær er ferskvare. Derfor smaker de aller best rett fra åkeren. Alle som har stått krokrygget over jordbærrader enten for selvplukk eller som sommerjobb vet alt om dette. Nest beste alternativet er å kjøpe jordbær på torget tidlig om formiddagen. Da har du nydelig parfymert og fristende følge helt hjem. I en travel hverdag er de fleste avhengig av dagligvarebutikkens tilbud, og resultatet behøver slett ikke bli noe dårligere enn om du ha plukket jordbærene selv.

Husk imidlertid at jordbær ikke må spises kjøleskapkalde. Alle aromaer viser seg fra sin beste side over en viss temperatur. Kjøleskap er fint for å forlenge holdbarheten, men pass på å ikke overdrive for det tar ikke lang tid før et modent jordbær begynner å miste spensten og fastheten.

For søtt
Og den vil vi ha helt frem til bæret smelter i munnen. Spesielt når vi serverer en luftig saus som sabayonne som er italiensk eggedosis tilsmakt med vin. Egentlig brukes en hetvin som heter marsala i denne sausen, men en ikke helt tørr hvitvin gir en lettere og mer delikat smak.

Og hvorfor ikke bruke den samme vinen i sausen som i glasset du serverer til jordbærene. Uansett trenger vi en fruktig og frisk hvitvin med lett sødme. De norske jordbærene har både god syre og god sødme, men er ikke overdrevent søte. Etter å ha spist et jordbær får du en frisk følelse i munnen, og vinen må ha omtrent samme mengde av syre og sødme. Men du må ikke finne på å sukre jordbærene.

Det kan egentlig karakteriseres som dødssynd så lenge bærene er norske og du serverer en saus til og noe søtt i glasset.

Stephan Ehlen Erderner Treppchen Riesling Auslese passer like fint i sausen som i glasset på grunn av sin sødmefylte fruktighet og bra syrer. Men en tanke søt. Noe mer spenst er det i Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett  som på tross av at den bare er en kabinett-vin (nest laveste sorteringsnivå etter druenes modningsgrad for tyske hvitviner) fungerer veldig godt til jordbærene, og som ikke har noe problem overfor den litt klebrige eggekremen. Perfekt balanse mellom syre og sødme.

Uovertruffen men dyr
Jordbærvinen par excellence er italiensk moscato og primært Moscato d'Asti. Den kjennetegnes av enorm fruktighet, ofte enkel i aromabildet men uhyre sjarmerende, lav alkohol og dermed mye restsødme. Alt dette holdes på plass av gode syrer.

Saracco Moscato d'Asti  og Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant er i overkant søte og litt vel aromatiske til de friske norske jordbærene og den lune eggedosisen. Men er du en skikkelig slikkmunn, overlever du dette også - med et smil om munnen. Sistnevnte er et hakk mer elegant enn den første. Og fra samme produsent kommer en rød musserende, en Il Falchetto Brachetto d'Acqui som normalt er en tørrere opplevelse enn moscato, men ikke i dette året. Mange foretrekker imidlertid det røde bærpreget i en brachetto til jordbærene fremfor den enorme tropiske fruktsødmen i en moscato.

En sterk utfordrer er Innocent Bystander Victoria Moscato som er en drøm til jordbær - nesten uansett servering. Den har gått av seg ferskpreget og er mykere og med en bredere palett enn hva førnevnte Asti-moscatoer er. 

Men ingenting overskygger en champagne som ikke er helt tørr til denne kombinasjonen av jordbær og eggekrem. Moutardier Carte d'Or Demi Sec føles ikke søt i det hele tatt, men har akkurat nok sødme til å fungere som en deilig forfriskning til jordbær og sabayonne. 

Jordbær med sabayonne

Jordbær med sabayonne

Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis med miksmaster i en bolle. Tilsett vinen i eggedosisen under rolig pisking. Imens koker du opp vann i en vid kjele. Hell eggedosisen i en mindre kjele (eller glassbolle) og sett den oppi vannkjelen som skal holde en temperatur oppunder kokepunktet (men ikke fosskoke) og fortsett piskingen med håndvisp til eggedosisen tykner. Det tar rundt 6-7 minutter.

Server lun sammen med jordbær som du har tatt ut av kjøleskapet i god tid slik at de ikke er helt kalde. Dryss revet sjokolade på toppen.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blåskjell er sommerdelikatesse nummer én. Her har du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med blåskjell

Blåskjell er sommerdelikatesse nummer én. Her har du oppskriftene

Ikke bare oppskrifter, men også fakta og tips samt selvsagt drikkeforslag .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Squashsuppe kan serveres varm eller kald - perfekt sommermat
Dagens rett
Squashsuppe med persille og hvitløk

Squashsuppe kan serveres varm eller kald - perfekt sommermat

Nå er sommer-squashen i butikkene og den er så søt og god at den må brukes ofte. Som i denne suppen som kan serveres varme eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Forsmak på ferien med hvitvin og rødvin fra Bosnia-Herzegovina
+
Ukens vin

Forsmak på ferien med hvitvin og rødvin fra Bosnia-Herzegovina

Vi snakker om druer du trolig ikke har hørt om, og viner du kanskje ikke har smakt før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du vin til sommerens reker
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Slik velger du vin til sommerens reker

Endelig er sommeren her, og mange nyter lange, varme sommerkvelder med reker til middag, men hvilken vin passer egentlig best til reker?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blåskjell er sommerdelikatesse nummer én. Her har du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med blåskjell

Blåskjell er sommerdelikatesse nummer én. Her har du oppskriftene

Ikke bare oppskrifter, men også fakta og tips samt selvsagt drikkeforslag .

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Squashsuppe kan serveres varm eller kald - perfekt sommermat
Dagens rett
Squashsuppe med persille og hvitløk

Squashsuppe kan serveres varm eller kald - perfekt sommermat

Nå er sommer-squashen i butikkene og den er så søt og god at den må brukes ofte. Som i denne suppen som kan serveres varme eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl i gryta
Dagens rett
Blåskjell med bayer

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl i gryta

Mørkt øl som bayer er en veldig god ingrediens til blåskjell - og selvsagt godt å drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni
Dagens rett
Italiensk kyllinggryte

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni

Kylling og tomat er lett mat og selv om den er varm, er det et fint alternativ som søndagsmiddag i juni.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak deg gjennom Chablis med ny stjerneprodusent
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 7. november i Oslo

Smak deg gjennom Chablis med ny stjerneprodusent

Romain og Damien Bouchard kommer til Norge for å fortelle om Chablis og presentere sine velrennomerte viner fra Domaine d’Enclos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Forsmak på ferien med hvitvin og rødvin fra Bosnia-Herzegovina
+
Ukens vin

Forsmak på ferien med hvitvin og rødvin fra Bosnia-Herzegovina

Vi snakker om druer du trolig ikke har hørt om, og viner du kanskje ikke har smakt før.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her