Sommerfavoritt til sommerpris

Ukens vin passer en hver lommebok, for alle har råd til å spandere åtte tiere på en hvitvin som er så tiltalende og fleksibel som denne. For den passer både til terrassen og til en lang rekke av sommerlige retter.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2002 - 08:00

Cuvée Christer Berens Trebbiano d'Abruzzo 2001 (45839) er den sjette vinen i porteføljen til Christer Berens. Og en potensiell suksess på linje med de øvrige familiemedlemmene. Denne italienske hvitvinen er laget av en skikkelig arbeidshest av en drue, trebbiano, som er bedre kjent under det franske synonymet ugni blanc, som er den viktigste druen i cognacproduksjon. Trebbiano er en relativt nøytral drue rent aromatisk. Dens styrke er gode syrer selv i et varmt klima (forutsatt et avlingen ikke er for høy) og ikke for overdreven alkohol selv når den gjærer helt ut. 

I denne utgaven er druene valgt ut etter svært strenge kriterier siden de kommer fra høytliggende vinmarker i området Abruzzo ved Adriaterhavskysten øst for Roma. Høyden over havet sikrer bedre lufting og noe kjøligere forhold enn lenger ned i åssidene mot havet. Nærheten til dette er selvsagt også med på å løfte friskheten i den ferdige vinen.

I tillegg til trebbiano er det også noen dråper vin av chardonnay og pecorino i hver flaske uten at disse druene preger smaksbildet i særlig grad. Produsent er Farnese Vini som har levert råmaterialet til to andre av Berens' viner, nemlig Montepulciano d'Abruzzo og boksevinen Md'A som begge er meget gode viner i sitt prissjikt. Til sammen 80 vinbønder er tilsluttet dette driftige kooperativet som har innført en rekke moderne teknikker og prinsipper i denne regionen til inntil nylig ikke akkurat tilhørte de mest avantgardistiske i landet.

Trebbiano d'Abruzzo 2001 byr på en god fruktig nese med sitrus, melon og pære samt krydder. Smaken følger godt opp med, er fruktig, frisk og behagelig i anslaget. Den har fine syrer samt god fruktighet gjennom hele smakskurven og en lett fedme i ettersmaken. Den kan nytes uten mat men er kanskje aller best til maten som salater, italienskinspirerte fiskeretter, særlig klippfisk, lettere retter med lyst kjøtt og selvsagt pizza og pasta.

Berens som har mange års bakgrunn fra restaurantbransjen og har vært Norges beste vinkelner to ganger, deltatt i VM for sommelierer, og ikke minst vært en av Apéritifs faste smakere (inntil han byttet side av bordet), realiserte sin, og sikkert mange andres drøm for et par år siden da han lanserte en vin med sitt navn på etiketten. Det er ikke bare navnet han har lånt bort men først og fremst sin egen smak siden han har deltatt aktivt i sammensetningen, den såkalte blendingen, av hver vin. I nært samarbeid med lokale ønologer.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her