Sommerflørt til knallpris

Tiden er inne for å rydde plass til sommerlige hvitviner og ukens vin er perfekt i så måte, ikke minst fordi den er usedvanlig prisgunstig. Dessuten deilig å drikke alene eller til sesongens retter.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2003 - 12:46

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Marques de Riscal Rueda Superior 2013 (33468) har i 2002-årgangen akkurat det de fleste leter etter i en hvitvin. Friskhet og fruktsødme i så vel duft som smak, gode om enn ikke for skarpe syrer, fin fedme og lang ettersmak, i dette tilfelle med tiltalende sitruspreg, særlig sitrusskall. En kjempegod forfriskning når du bare har lyst på et kjølig glass hvitvin samt til sommerlige retter som røykt laks og eggerøre, salater med fisk, skalldyr eller lyst kjøtt, varme retter med fisk eller skalldyr og ikke å forglemme sommerens faste innslag, reker og majones.

Selv om produsenten bak vinen er et kjent Rioja-navn, kommer den fra Rueda nordvest for Madrid. Et lite område som Marqués de Riscal allerede for 25 år siden løftet ut av anonymitetens rekker og plasserte atter en gang det på det spanske hvitvinskartet. Rueda oppstod i sin tid som hvitvinsregion da kong Alfons den sjette ga bønder som plantet vinstokker selvstendighet. Vinmarkene var blitt ødelagt som følge av maurernes erobring av området. Senere ble vinbøndene valgt til hovedleverandører til kongelige hoff som holdt til i nærliggende Valldolid. Vinlusas herjinger utraderte omtrent Rueda som vinområde. Så kom Marqués de Riscal som i samarbeid med den berømte franske ønologprofessor Emile Peynaud introduserte nye tanker i så vel vinmarker som vinkjellere. Den nyervervede anseelsen til tross og nærheten til mer berømte områder som Ribera del Duero, leverer Rueda fortsatt svært rimelige hvite, til glede for oss som forbrukere.

Klimaet er velegnet for hvitvinsdruer på grunn av at høyden over havet sikrer stor forskjell mellom dag- og nattetemperatur. Men den tropiske innslaget forteller i klartekst at her er det snakk om sørlige breddegrader. Druene er den for området tradisjonelle blandingen av verdejo (85 prosent) og viura. Sistnevnte drue er typisk for Rioja, og det kan vel være en av grunnene til at Marqués de Riscal i sin tid havnet i Rueda. Verdejo derimot hører hjemme i Rueda og er ikke det samme som Portugals og Madeiras verdelho.

Verdejo gir viner med bra lagringspotensial, selvsagt forutsatt at utbyttet er fornuftig. Ukens vin er imidlertid ikke beregnet på lagring. Den skal nytes mens den er ung og spenstig. Sørg for å ha mange flasker tilgjengelig i tilfelle sommeren 2003 skulle bli like fantastisk som i fjor. Vi krysser fingrene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her