Drikke
Sommerlig og knallbillig hvitvin

Sommerlig og knallbillig hvitvin

Denne vinen har mer å by på enn storselgeren Tariquet. Dessuten er den billigere.
Aase E. Jacobsen
05 Juni 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Domaine Horgelus Colombard Sauvignon 2012 (51698)er en herlig sommervin med fersk, frisk og god frukt, samt god sitrusbitterhet i ettersmaken. Et utmerket følge til alt av reker, salater, asparges og andre sommerlige retter. Eller bare når du har lyst på et glass hvitvin.

Med bare 11,5 prosent alkohol sliter den heller ikke når gradestokken kryper oppover. Den har også bedre fylde og frukt enn hva vi er blitt vant med fra Gascogne.

Liten produsent

Så lages da også Horgelus i mikroskopiske volum sammenlignet med Gascogne-målestokken. Og særlig sammenlignet med Tariquet. Domaine Horgelus teller bare 35 hektar inkludert skog, mens Tariquet disponerer mer enn 1000 hektar med vinmarker.

Les mer om Gascogne

Gascogne-regionen er nettopp slik, en myriade av små ukjente vinprodusenter og noen få store, internasjonale brands. Råvaren og utgangspunktet er imidlertid de samme: Hvite druer, særlig ugni blanc, som tidligere gikk til destillering av armagnac, men som på grunn av stadig svakere etterspørsel etter de sterke sakene, mer og mer finner veien inn i den typiske lette fruktige Gascogne-stilen.

Mer karakter og aroma

Denne vinen hadde nok ikke blitt like populær om den var laget av den nøytrale ugni blanc alene. Colombard er noe mer karakterfull. Men stadig flere inkluderer den langt mer aromatiske sauvignon blanc for å få fart på sakene. Og det er nettopp det Horgelus har gjort.

Les mer om armagnac

Familien bak Horgelus har den samme armagnacbakgrunnen, selv om de bare har vært i området i 30 år. Nå er det den 26 år gamle sønnen i huset, Yoann Le Menn, som står for dynamikken. Han har store planer for framtiden, og hans vin av druene colombard og sauvignon blanc viser at han er på rett vei.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her