Sommerlig rødt til godpris

Her er noen gode tips til rødviner som egner seg for en norsk sommer.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Norsk sommer er alt fra tretti grader og solsteik til kjøleskapstemperatur og duskregn - alt etter hvor i landet du befinner deg. Det er dermed fullt mulig å oppleve alle fire årstider selv om kalenderen mener noe annet.

Ikke dropp rødvinen
Uansett er vi i sommer- og feriemodus, det gjelder også smaken. Vi har ikke lyst på kraftige kjøttretter med saus, men slenger likevel rødt kjøtt på grillen så lenge tilbehøret står i stil. Kalde sauser, salater og brød i stedet for poteter. Det er sommerens kulinariske melodi.

På samme måte forandres lysten på ulike viner seg med årstiden. Med en gang mai kommer opp på kalenderen byttes rødvinsglasset ut med et tilsvarende for rosé eller hvitvin. Det er imidlertid fullt mulig å nyte rødvin også i måneder uten r. For at smaksopplevelsen skal bli mest mulig optimal, må du ta en rekke hensyn underveis.

Pass på alkoholen
For det første må serveringstemperaturen ned, helst mot 13-14 grader. Jo kjøligere vinen serveres, jo viktigere er det å kjenne dens sammensetning. Spesielt hva tanniner og fatpreg angår. Men også syre og fruktkarakter. Og ikke minst alkohol - særlig hvis den skal nytes ved temperaturer over 20 grader.

Oppskriften på en sommerlig rødvin er imidlertid ikke helt entydig, men lyder omtrent som så "ungdommelig sommermoden bærfrukt, god syre og sødme, bløte tanniner, lett bitterhet og ikke for høy alkohol". Det siste momentet er det vanskeligste å styre siden det i dag er sjeldnere å finne en vin under 13 prosent enn over. Det er en kombinasjon av markeds- og naturstyrte forhold; alkohol smaker søtt og den internasjonale folkesmaken går i søtlig retning. Den globale oppvarmingen virker i samme retning.

Når sola skinner
Marokkanske   Domaine de Sahari 2013 (40038) er som skapt for varme forhold. Både fordi den kommer fra et varmt klima hvor druene aldri har problemer med å modne og fordi den ellers fyller kriteriene veldig godt. Tradisjonell vinfremstilling gir et mer moderat alkoholnivå som gjør at den uten problem kan nytes når sola skinner. Den myke innsmigrende karakteren kommer aller best til sin rett samtidig som vinen oppleves som friskere når den serveres ved 13-14 grader. Enten med litt fingermat i skyggen av en parasoll eller til krydret lam fra grillen.

Det denne vinen imidlertid har litt lite av er syre som jo bidrar med friskhet. Sørfranske Fruité Catalan 2004 (43913) (for flaske) og FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="74361" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_74361" BOTTLEVIEW="2"> (for boks) kompenserer og byr i tillegg på enda friskere bærfrukt. Dessuten har den en klar adresse, den karakteristiske jordsmonnskarakteren (garrigue) som kjennetegner viner fra Côtes-du-Roussillon gir en flott match til grillet kjøtt (lam, lyst kjøtt) og grønnsaker.

Kjølige kvelder
Hécula Monastrell 2004 (41131) fra " det nye Spania " er enda mer stappet av mørk og rød bærfrukt og har derfor alt en sommervin skal ha smaksmessig. Tanninene er bløte og den store runde frukten balanserer fatpreget godt. Alkoholnivået derimot er ganske så høyt, 14,5 prosent. Så lenge den nytes i lune sommerkvelder etter at sola har gått i skjul, er den imidlertid perfekt. Som kosevin og til alt grillen kan by på. Den gode fruktigheten og bærsødmen gjør at den tåler en del skarpe smaker fra tilbehøret.

I en helt annen stil men fortsatt et veldig godt sommeralternativ er toscanske Pater Sangiovese 2008 (34982) . Og førstevalget når menyen inkluderer italienskinspirerte sommerretter som Parma-skinke, pastasalater, grillet kalv eller annet lyst kjøtt samt grønnsaker. Mye Toscana for pengene. Og dermed også velegnet når temperaturen ute forteller om helt andre breddegrader.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
• FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="74361" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_74361" BOTTLEVIEW="1">
• FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="74361" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_74361" BOTTLEVIEW="2">
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen