Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Sommerlige prisbomber

Ukens viner er en sjelden kombinasjon av lav pris og ok kvalitet. Under sytti kroner flasken er det normalt ikke noe å glede seg over, tvert imot bare sorgen. Så hvis ditt budsjett er begrenset til dette beløpet, vil trolig vårt tips gjøre neste poltur el
Aase E. Jacobsen
05 Kan 2004 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Astica er det argentinske vinhuset Trapiches enkleste nivå. Kombinasjonen av dette forholdet og den svake argentinske valutaen gir nordmenn usedvanlig prisgunstig vin. Derfor koster Astica Chardonnay 2011 (42462) og Astica Tempranillo Malbec (50452) (for 300 cl) under sytti kroner flasken. Forskjellen til mange andre billigviner er at begge er rene og gode uttrykk for sine respektive druer og opprinnelse.

Astica Chardonnay 2003 er overraskende frisk og kjølig i stilen. Som enhver annen varmklimavin har den innslag av tropisk frukt men ikke i den søtladne stilen. Fruktbildet går mer i retning gule epler og sitrus, nesten som vi finner det i en litt enkel chablis. Alkoholnivået på 13 prosent er ikke forstyrrende men gir vinen snarere litt ekstra trøkk. At denne vinen ikke kan by på noen form for kompleksitet, kan vi leve med når prislappen er så behagelig. Dessuten kan den fint brukes til mat - og det har vi til gode å oppleve blant øvrige billigviner. Den er spesielt godt egnet til skalldyr, både kalde og varme, samt enklere fiskeretter, også med en lettere smørsaus.

Dens røde parallell, Astica Tempranillo Malbec 2003, finnes kun i boksformatet men så lenge innholdet holder samme kvalitetsnivå som flasken, overser vi dette forholdet. For dette er en ren, saftig og bærpreget vin med fin friskhet gjennom hele smakskurven. Hvilket gjør den behagelig både å drikke alene samt til mat. Super til piknik, til lyst kjøtt, pizza, smørbrød, salater med så vel fisk som kjøtt og tapas. Husk bare å servere den lett avkjølt. Det er spesielt viktig med tanke på årstiden vi beveger oss inn i.

Trapiche som er en Argentinas ledende produsenter både hva mengde og kvalitet angår. Med en historie som går tilbake til 1883. Trapiche var fremsynte på et tidlig tidspunkt. Det kan illustreres ved at to av de første varmemerkene firmaet registrerte, Broquel og Fond de Cave, finnes fortsatt og brukes for noen av husets bedre viner. Broquel Chardonnay 2003 (42476) kommer fra samme område som Astica Chardonnay, nemlig Cuyo, men fra en enkelt vinmark. Vinene er imidlertid svært forskjellige og er et utsalg av både jordsmonn, mikroklimatiske som fremstillingsmessige forhold. Broquel har søtere frukt, er veldig kraftig og kompakt med høy alkohol og tydelig preg av å ha tilbrakt en del tid på bunnfallet i eikefatet. En hvitvin som må ha kraftig matfølge, gjerne lyst kjøtt eller grillet hvit fisk med eksempelvis hummersaus.

De siste tretti år er det foretatt betydelige investeringer slik at Trapiche fremstår som ultramoderne i dag. Men ikke bare teknikken er viet oppmerksomhet. Vinmarkene har vært og er under stadig konvertering til utbyttekontrollert beplanting.

I alt 1075 hektar vinmarker fordelt på åtte ulike vingårder i Mendoza hvor alle ligger på minst 500 meter over havet sikrer maksimalt spillerom. Selv om konseptet med blandingsviner hva opprinnelse angår er hovedregelen også hos Trapiche, lages også en rekke enkeltvinmarks- eller rettere sagt enkeltvingårdviner. Som toppvinene Iscay og Medalla, for tiden ikke tilgjengelig i Norge. De øvrige, blant andre Astica-vinene, kommer fra et utvalg vinmarker  i Cuyo, midt i hjertet av Mendoza, hvor Trapiche har sitte hovedsete.

Oak Cask som er midtre kvalitetssjikt er Malbec - en blanding av druer fra sentrale områder i Mendoza, som Maipu, Cuyo og Uco, mens for Syrah, den andre i serien som er i salg her til lands, kommer druene fra samme enkeltvingård som toppvinene, nemlig Las Palmas i Maipu.

Begge Oak Cask-vinene er priset til kroner 109,90 som er en gavepakke. Begge bekrefter for øvrig det klassiske inntrykket fra Astica-serien. Dette er altså viner som er skapt for å følge mat. Malbec'en er mer parfymert og noe bløtere enn Syrah'en som er den mest stoffrike av de to. Mens førstnevnte er perfekt til saftig grillet kjøtt, er den siste bedre til kraftige litt rustikke retter som grytestekt kjøtt, eller rødt kjøtt med sterkt reduserte kraftsauser da den trenger litt fett og smakskraft å bryne seg på.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her