Søt avslutning med julesmak

Desserten er for mange middagens høydepunkt, så også julemiddagen. Men etter å ha satt til livs store mengder julemat, er det kanskje ikke store plassen igjen til den søte avslutning. Her får du et alternativ som ikke fyller mye men som smaker mye av jul.

Tunge desserter har en tendens til å følge tunge måltider. Slik er det gjerne også på julaften. Hvor mange har ikke tatt raskeste veien fra matbordet til sofaen for en liten strekk etter store mengder ribbe toppet med kaker, ris- eller multekrem. Vårt forslag til juledessert er imidlertid lett å fordøye samtidig som den smaker skikkelig av jul. Pærer som har godgjort seg i en gløggmarinade servert med en liten klatt italiensk krem, mascarpone som er en tykk krem, som seterrømme, bare at den ikke er syrlig.

Ikke muggen
Siden desserten skal være lett, bør også vinfølget være tilsvarende. Halvtørr musserende vin er forfriskende til dessert, og særlig de fruktbaserte. Vi prøver oss på franske Gratien & Meyer, Cuvée Demi Sec (922) som er en frisk vin med bra mousse (bobler) og mye søtlig eplepreg gjennom hele smakskurven. Til desserten blir den litt enkel, hadde pærene vært marinert i hvitvinsgløgg, som for øvrig er en svært vellykket variant, hadde matchen vært mer vellykket.

Mer tyngde er det i chilenske Concha y Toro Late Harvest Sauvignon Blanc 2003 (6945) (for 37,5 cl). Her er det mye modne stikkelsbær, søte epler, kvede, tropisk frukt, særlig aprikos og honning. Den er rund og sødmefylt med bløte syrer og en aning botrytis som er en spesiell karakter druene som er angrepet av edelråte gir til den ferdige vinen. Edelråten som er en muggsopp (botrytis cinerea)  "spiser" vannet i druene og det som blir igjen er sukker. Slik blir resultatet en meget søt vin.

Søt og fyldig
Nå er det usikkert hvor mye "ekte" edelråte denne chilenske vinen har fått siden det kreves spesielle klimatiske forhold for at denne muggsoppen skal trives og disse forholdene finnes ikke over alt. Hvilket er en av forklaringene på at slike viner er relativt dyre. En annen årsak er at det må mange kilo druer til for hver flaske produsert. Det har ofte vært hevdet at ny verden-produsenter sprøyter muggsoppen på druene, uten at det skal påstås at det er tilfellet for denne vinen. Men prisen er mistenkelig lav ut fra det vi vet om  hvordan slik vin lages.

Til pærene fungerer den uansett veldig godt. Velger du denne vinen, gjør du i alle fall ingen feil. Noe større eleganse er det i den franske Fleur de Cros 2000 (14331) som er en ekte botrytisvin. Beliggenheten på motsatt side av elven Garonne for Sauternes og Barsac gjør at vinene herfra nyter godt av de samme gunstige klimatiske forholdene men ikke det samme renomméet, ei heller samme grad av kompleksitet. Derfor er prisene også langt lavere. Her får du det du er på jakt etter i en dessertvin, mye søt frukt, særlig tørket tropisk frukt, honning og botrytis. I munnen er den søt og fyldig med dempete  syrer som holder fint til pæredesserten.

Venn for livet
Liker du en friskere stil på dessertvinen, er Mosel-vinen Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2003 (13861) signert Prüm bare helt fantastisk. Ikke så rart for her er det snakk om topp vinmark, topp årgang (1999) og topp produsent. Derfor er den også rent prismessig meget gunstig. Duften byr på masser av gule frukter og epler, honning og mye mineraler som ligger skjult under frukten. Smaken er lik med nydelige syrer som ender opp i en deilig søt-syrlig finish. En vin du gjerne nipper til lenge etter at desserten er fordøyd. Og det kan du gjøre med god samvittighet for denne vinen har et meget behagelig alkoholnivå, bare 8,5 prosent.

Kanskje et julegavetips til en som liker søte viner med god friskhet. I så fall bør du legge ved en liten boks gåseleverterrine i pakken. Da får du garantert en venn for livet.

Gløggmarinerte pærer med mascarponekrem

Fremgangsmåte

Skrell pærene og fjern eventuelt kjernehusene. Kok opp gløgg, rødvin og krydder i en stor kasserolle. Legg pærene i og kok opp en gang til. Pass på at pærene dekkes. Hvis ikke hell på litt ekstra rødvin. La trekke ved svak varme i et par timer. Sett til avkjøling og la pærene ligge i marinaden helst et par døgn og gjerne inntil en uke i kjøleskapet.

Kok opp et par desiliter av marinaden og la den koke til sirupsaktig konsistens.

Mascarponekrem:
Server pærene med lettpisket mascarpone og yoghurt. Hell litt sirup i en ring rundt. Riv mørk sjokolade over før servering. Og dryss melis over til slutt. Pynt gjerne med et mynteblad eller sitronmelisse.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen