Selv om øya Samos i Egeerhavet, kloss inntil Tyrkia, har en solid vinhistorie å støtte seg på, er vinene derfra forbløffende billige. Og Samos som var på polet i "uminnelige" tider, er intet unntak.
Den er ikke bare billig, men også veldig god med masse frukt, god friskhet og stor intensitet. Et flott følge til desserter med mørk sjokolade eller iskrem.
Kooperativstyrt
Årsaken til de lave prisene er nok at mesteparten av druene leveres til kooperativer eller store aktører fra fastlandet som Kourtakis. Samos har ingen sterke stemmer som markedsfører øyas særpreg som eksempelvis Santorini .
Og det til tross for at det største kooperativet er et resultat av et opprør blant vinbøndene som ble grovt utnyttet av oppkjøpere utover 1800-tallet etter at øya ble befridd fra det ottomanske styret som jo regulerte vinfremstillingen strengt ut fra religiøse motiver. Først i 1933 hadde vinbøndene fått nok, og året etter var kooperativet Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS) en realitet. Det samler 26 mindre kooperativer og dermed så å si hver vinplante på øya som til sammen har 1600 hektar med vinmarker konsentrert i den nordlige delen av øya hvor turismen er mindre dominerende.
Mye fjell
Kooperativmodellen til tross står ikke Samos på noen måte tilbake når det kommer til kvalitet. Muscat-druene som dyrkes er av den edle sorten, muscat-à-petits-grains eller muscat d'alexandrie som den også kalles. Druene er mindre enn andre muscattyper og gir derfor vin med god konsentrasjon noe som forsterkes av at druene tørkes før de presses og gjæres.
Samos er dominert av fjell med Mount Kerketas (1434 moh) og Mount Ambelos (1153 moh) som de høyeste. Druene til Kourtakis versjon kommer fra vinmarker som ligger ved 900 m.o.h. i skråningene opp mot Ambelos-fjellet.