Drikke
Spansk røverkjøp

Spansk røverkjøp

Spania har en rekke uoppdagete skatter. Disse vinene er blant dem. Og prisene er svært gunstige.
Aase E. Jacobsen
07 September 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Spesielt er Valdesil Valderroa 2012 (92112) et veritabelt kupp. En svært elegant og mineralsk rødvin som dessuten er riktig så deilig, saftig og frisk. En lekkerbisken som også vil utvikle seg videre noen år til.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ettertaktet drue
Den er nemlig laget av en drue, mencía, hvis potensial er blitt gjenoppdaget i de senere år. Særlig er mencía fra Bierzo ettertraktet.

Men ukens vin kommer fra naboområdet Valdeorras som er mer kjent for sine hvite viner av druen godello. En drue som kjennetegnes av naturlig lav ytelse, middels store druer med mye tørrstoff og bra syre. Den tåler ikke like mye fuktighet som albariño som er konge i den vestre delen av Galicia. Men den har tilpasset seg de varmere og tørrere forholdene i Valdeorras ved å blomstre og modne tidlig.

Felles for de beste røde og hvite i Valdeorras er at druene kommer fra gamle vinmarker med skiferjordsmonn. Hvilket forklarer mineraliteten og lagringsevnen.

Gamle vinstokker
Produsenten Valdesil som er en sammenslutning av vinbønder, er først og fremst en godellospesialist med tilhold i Vilamartín i hjertet av Valdeorras, og ved elva Sil. En av initiativtakerne, familien Prada, begynte i 2001 å kjøpe opp parseller som opprinnelig hadde tilhørt forfaren José Ramón Gayoso, som siden 1885 hadde plantet druen i skråningene ved landsbyen Portela, rett øst for Vilamartín. Noen av disse har svært gamle buskbeskjærte vinstokker og andre er plantet på ny i espalier.

Tilgjengelig i Norge er to av deres godelloer, en bunnfallsmodnet, Valdesil Godello Sobre Lías 2010 (92105), og en fatlagret Valdesil Pezas da Portela Godello 2008 (92113). Begge flotte introduksjoner til denne spennende druen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her