Drikke
Spanske røverkjøp

Spanske røverkjøp

Disse spanske vinene gir deg et nytt syn på rimeligere viner fra den kanten. Her får du utrolig mye for pengene.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Så skulle både Emilio Valerio 2010 (4941)og Emilio Valerio Amburza 2009 (4940)vært 20-25 kroner dyrere hadde vanlige kalkyler vært lagt til grunn.

Veldig godt tilbud

Bakgrunnen for billigsalget er et forsøk på å trenge inn på det norske markedet og i det tett «befolkete» prissegmentet rundt 150 kroner. Hvem sier nei til et slikt tilbud, i hvert fall når vinen er så god som i dette tilfellet.

Begge vinene kjennetegnes av svært kjøttfull frukt, god fylde og flott fasthet. Den rimeligste er en blanding av grenache, merlot og cabernet sauvignon, fra vinmarker som ligger ved alt fra 400 til 865 m.o.h.. Amburza derimot er en ren «cab» og fra vinmarken med samme navn. Den ligger ved 400 m.o.h. og har et jordsmonn bestående av kalkholdig leirjord.

Unntaket fra regelen

Vinene til Emilio Valerio er i en klasse for seg, i hvert fall når vi ser på pris og opprinnelse under ett. Navarra har så langt stort sett vært representert med relativt kommersielle viner i de lavere prissjikt, med noen hederlige unntak.

Les mer om Navarra

Emilio som er advokat i Madrid, men med sterke bånd til sin barndoms dal, får med hjelp av sin bror Alvaro også tid til å ta seg av til sammen 60 små parseller i høyereliggende deler av Navarra. Nærmere bestemt nordvest i området ved foten av fjellet Jurra. Vingården heter da også Laderas de Montejurra.

Siden 1400-tallet

Prosjektet som er av relativt ny dato (første årgang var 2009), omfatter også olivendyrking. Alderen på vinstokkene er inntil 80 år og mange av parsellene med både druer og oliven har vært dyrket helt siden 1400-tallet. Det rent vintekniske er det ønologen Ainguer Alonso (bakgrunn fra

Domaine de Chevalier i Bordeaux og Domaine Leroy i Burgund) og vinmakeren Olivier Riviere som tar seg av.

Men filosofien står brødrene bak. De jobber i samme retning som mange biodynamikere og er opptatt av polykultur for å ta hensyn til både jorden og tradisjonen. I tillegg til vindruer og oliven dyrkes også korn og andre vekster.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her