Spritmonopolet faller

Om ikke lenge kan du finne ny norsk akevitt, vodka og whisky som ikke er produsert av Arcus. Regjeringen har nå faktisk vedtatt å oppheve Arcus' - Vinmonopolets tidligere produksjonsenhet - posisjon som enerådende produsent av nor
Redaksjonen
23 Mars 2001 - 17:03

Nye konkurrenter på banen
Nye norske produsenter har allerede i noen år vært på markedet med sine varer, men grunnet monopolsituasjonen har det hittil ikke vært mulig å få produksjonstillatelse i Norge. Arcus har sågar ikke vært interessert i å være behjelpelig med tapping av produktene heller. Nå kan altså Arcus forvente seg økt konkurranse fra markedssultne nordmenn med lovlig sprit i tankene.

Flere norske selskap har sett hvilken vei utviklingen måtte gå, og har allerede planene klare for oppstart. En av disse er vin- og spritimportøren Strag Ltd. som tidligere har kjempet for denne liberaliseringen. Selskapets daglige leder, Arve Røys Stranden, reiste nå i januar sak mot Norge for EFTA Surveillance Authority (ESA) for å få laget sine akevitter i Norge. Nå har regjeringen altså gitt opp å beholde brennevinsmonopolet til Arcus Produkter.

- Et nytt lovverk må på plass snarest, og vi vil be Stortinget om å behandle dette som en hastesak, siden det synes å være et stort flertall for liberaliseringen, sier Stranden. Gavin vil i løpet av en måned bestemme seg for lokalisering av sin brennevins-produksjon. Deretter vil de sette i gang byggearbeidene og bestemme seg for hvilket utstyr som skal inn. I første omgang vil Gavin sette i gang tapperi, for senere å starte selve brennevinstilvirkningen.

Et håp om å flytte hjem
Gavin startet salget av sin første akevitt, Draug Akevitt, i november 1997 og har nå i alt fire akevitter og en absinth på markedet. - Vi har en vodka og to akevitter på trappene, opplyser Stranden. Vinmonopolet har fått tilbud og vurderer nå vareprøvene på den nye norske vodkaen, som inntil videre må produseres i utlandet.

Gavin opprettholder sin klage til ESA inntil det nye lovverket er på plass, samtidig som de vurderer å reise et større erstatningskrav mot Staten. Grunnlaget for rettssaken er myndighetenes manglende endring av lovverket for brennevinsproduksjon. - Vi har tapt mye penger på ikke å få produsere i Norge. Vi kunne ha begynt i 1995/96 da myndighetene ga oss og andre private aktører anledning til import og salg til serveringssteder og Vinmonopolet, avslutter Stranden.

Heimkok
Dersom du, som hobbykoker, nå forventer en full legalisering av den produksjonen du eventuelt måtte ha i gang i din egen kjeller eller garasje, må du nok ha vesentlig større volum og åpenhet rundt produksjonen. Det er imidlertid ikke helt utenkelig at en søknad til Rusmiddeldirektoratet medfører godkjenning. Men spesielt sannsynelig er det nok ikke.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her