Spritmonopolet faller

Om ikke lenge kan du finne ny norsk akevitt, vodka og whisky som ikke er produsert av Arcus. Regjeringen har nå faktisk vedtatt å oppheve Arcus' - Vinmonopolets tidligere produksjonsenhet - posisjon som enerådende produsent av nor
Redaksjonen
23 Mars 2001 - 16:03

Nye konkurrenter på banen
Nye norske produsenter har allerede i noen år vært på markedet med sine varer, men grunnet monopolsituasjonen har det hittil ikke vært mulig å få produksjonstillatelse i Norge. Arcus har sågar ikke vært interessert i å være behjelpelig med tapping av produktene heller. Nå kan altså Arcus forvente seg økt konkurranse fra markedssultne nordmenn med lovlig sprit i tankene.

Flere norske selskap har sett hvilken vei utviklingen måtte gå, og har allerede planene klare for oppstart. En av disse er vin- og spritimportøren Strag Ltd. som tidligere har kjempet for denne liberaliseringen. Selskapets daglige leder, Arve Røys Stranden, reiste nå i januar sak mot Norge for EFTA Surveillance Authority (ESA) for å få laget sine akevitter i Norge. Nå har regjeringen altså gitt opp å beholde brennevinsmonopolet til Arcus Produkter.

- Et nytt lovverk må på plass snarest, og vi vil be Stortinget om å behandle dette som en hastesak, siden det synes å være et stort flertall for liberaliseringen, sier Stranden. Gavin vil i løpet av en måned bestemme seg for lokalisering av sin brennevins-produksjon. Deretter vil de sette i gang byggearbeidene og bestemme seg for hvilket utstyr som skal inn. I første omgang vil Gavin sette i gang tapperi, for senere å starte selve brennevinstilvirkningen.

Et håp om å flytte hjem
Gavin startet salget av sin første akevitt, Draug Akevitt, i november 1997 og har nå i alt fire akevitter og en absinth på markedet. - Vi har en vodka og to akevitter på trappene, opplyser Stranden. Vinmonopolet har fått tilbud og vurderer nå vareprøvene på den nye norske vodkaen, som inntil videre må produseres i utlandet.

Gavin opprettholder sin klage til ESA inntil det nye lovverket er på plass, samtidig som de vurderer å reise et større erstatningskrav mot Staten. Grunnlaget for rettssaken er myndighetenes manglende endring av lovverket for brennevinsproduksjon. - Vi har tapt mye penger på ikke å få produsere i Norge. Vi kunne ha begynt i 1995/96 da myndighetene ga oss og andre private aktører anledning til import og salg til serveringssteder og Vinmonopolet, avslutter Stranden.

Heimkok
Dersom du, som hobbykoker, nå forventer en full legalisering av den produksjonen du eventuelt måtte ha i gang i din egen kjeller eller garasje, må du nok ha vesentlig større volum og åpenhet rundt produksjonen. Det er imidlertid ikke helt utenkelig at en søknad til Rusmiddeldirektoratet medfører godkjenning. Men spesielt sannsynelig er det nok ikke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her