Spritmonopolet faller

Om ikke lenge kan du finne ny norsk akevitt, vodka og whisky som ikke er produsert av Arcus. Regjeringen har nå faktisk vedtatt å oppheve Arcus' - Vinmonopolets tidligere produksjonsenhet - posisjon som enerådende produsent av nor
Redaksjonen
23 Mars 2001 - 17:03

Nye konkurrenter på banen
Nye norske produsenter har allerede i noen år vært på markedet med sine varer, men grunnet monopolsituasjonen har det hittil ikke vært mulig å få produksjonstillatelse i Norge. Arcus har sågar ikke vært interessert i å være behjelpelig med tapping av produktene heller. Nå kan altså Arcus forvente seg økt konkurranse fra markedssultne nordmenn med lovlig sprit i tankene.

Flere norske selskap har sett hvilken vei utviklingen måtte gå, og har allerede planene klare for oppstart. En av disse er vin- og spritimportøren Strag Ltd. som tidligere har kjempet for denne liberaliseringen. Selskapets daglige leder, Arve Røys Stranden, reiste nå i januar sak mot Norge for EFTA Surveillance Authority (ESA) for å få laget sine akevitter i Norge. Nå har regjeringen altså gitt opp å beholde brennevinsmonopolet til Arcus Produkter.

- Et nytt lovverk må på plass snarest, og vi vil be Stortinget om å behandle dette som en hastesak, siden det synes å være et stort flertall for liberaliseringen, sier Stranden. Gavin vil i løpet av en måned bestemme seg for lokalisering av sin brennevins-produksjon. Deretter vil de sette i gang byggearbeidene og bestemme seg for hvilket utstyr som skal inn. I første omgang vil Gavin sette i gang tapperi, for senere å starte selve brennevinstilvirkningen.

Et håp om å flytte hjem
Gavin startet salget av sin første akevitt, Draug Akevitt, i november 1997 og har nå i alt fire akevitter og en absinth på markedet. - Vi har en vodka og to akevitter på trappene, opplyser Stranden. Vinmonopolet har fått tilbud og vurderer nå vareprøvene på den nye norske vodkaen, som inntil videre må produseres i utlandet.

Gavin opprettholder sin klage til ESA inntil det nye lovverket er på plass, samtidig som de vurderer å reise et større erstatningskrav mot Staten. Grunnlaget for rettssaken er myndighetenes manglende endring av lovverket for brennevinsproduksjon. - Vi har tapt mye penger på ikke å få produsere i Norge. Vi kunne ha begynt i 1995/96 da myndighetene ga oss og andre private aktører anledning til import og salg til serveringssteder og Vinmonopolet, avslutter Stranden.

Heimkok
Dersom du, som hobbykoker, nå forventer en full legalisering av den produksjonen du eventuelt måtte ha i gang i din egen kjeller eller garasje, må du nok ha vesentlig større volum og åpenhet rundt produksjonen. Det er imidlertid ikke helt utenkelig at en søknad til Rusmiddeldirektoratet medfører godkjenning. Men spesielt sannsynelig er det nok ikke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her