Stadig flere topprestauranter i Sør-Amerika

Stadig flere topprestauranter i Sør-Amerika

15 av verdens beste restauranter befinner seg på det amerikanske kontinent. Og det er særlig i sør at det «koker».
Aase E. Jacobsen
03 Juni 2015 - 19:44

Den søramerikanske gastronomiske bølgen ruller videre, i hvert fall har den for alvor inntatt World’s 50 Best-listen som ble offentliggjort denne uken.

Hele ni restauranter fra Sør- og Mellom-Amerika befinner seg blant verdens beste, Central i Lima, Peru, puster trioen El Celler de Can Roca (Spania), Osteria Francescana (Italia) og Noma (Danmark) i nakken. Noma må nå altså ta til takke med en tredjeplass etter revansjen i fjor.

Her er forklaringen på den søramerikanske suksessen

At tre av de ni er i Mexico alene, var utenkelig for ikke lang tid tilbake.

Dette er Mexicos og verdens 16. beste restaurant  

Frankrike er ikke feid av banen, men må ta til takke med fem av de 50. Det er en underrepresentasjon når vi sammenligner med Michelins og andre kåringers vurdering. Og et av ankepunktene mot World’s 50 Best som er organisert på en helt annen måte enn eksempelvis Michelin-guiden.

Slik går det når kokkene selv kårer verdens beste

Spania innehar verdensteten med El Celler de Can Roca som i år atter er tilbake på topp. Men også seks andre spanske restauranter er blant de 50 beste.

Derfor er El Celler de Can Roca i verdenstoppen

Den nordiske bølgen har flere spådd en snarlig, om ikke død, så i alle fall at toppen vil nås. Det kan hende at det er det vi ser antydningene til nå.

Dette var mattrendene i 2014

Men like fullt hopper norske Maaemo 15 plasser til 63. plass på årets liste.

Totalt har Skandinavia fire restauranter inne blant de 50 beste. Og det er et godt resultat tatt i betraktning beliggenheten og områdets begrensete betydning i verdensgastronomiens historie. Nomas renomme som verdens beste siden hele fire ganger siden 2010 må ta æren for dette.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her