Stadig flere topprestauranter i Sør-Amerika

Stadig flere topprestauranter i Sør-Amerika

15 av verdens beste restauranter befinner seg på det amerikanske kontinent. Og det er særlig i sør at det «koker».
Aase E. Jacobsen
03 Juni 2015 - 19:44

Den søramerikanske gastronomiske bølgen ruller videre, i hvert fall har den for alvor inntatt World’s 50 Best-listen som ble offentliggjort denne uken.

Hele ni restauranter fra Sør- og Mellom-Amerika befinner seg blant verdens beste, Central i Lima, Peru, puster trioen El Celler de Can Roca (Spania), Osteria Francescana (Italia) og Noma (Danmark) i nakken. Noma må nå altså ta til takke med en tredjeplass etter revansjen i fjor.

Her er forklaringen på den søramerikanske suksessen

At tre av de ni er i Mexico alene, var utenkelig for ikke lang tid tilbake.

Dette er Mexicos og verdens 16. beste restaurant  

Frankrike er ikke feid av banen, men må ta til takke med fem av de 50. Det er en underrepresentasjon når vi sammenligner med Michelins og andre kåringers vurdering. Og et av ankepunktene mot World’s 50 Best som er organisert på en helt annen måte enn eksempelvis Michelin-guiden.

Slik går det når kokkene selv kårer verdens beste

Spania innehar verdensteten med El Celler de Can Roca som i år atter er tilbake på topp. Men også seks andre spanske restauranter er blant de 50 beste.

Derfor er El Celler de Can Roca i verdenstoppen

Den nordiske bølgen har flere spådd en snarlig, om ikke død, så i alle fall at toppen vil nås. Det kan hende at det er det vi ser antydningene til nå.

Dette var mattrendene i 2014

Men like fullt hopper norske Maaemo 15 plasser til 63. plass på årets liste.

Totalt har Skandinavia fire restauranter inne blant de 50 beste. Og det er et godt resultat tatt i betraktning beliggenheten og områdets begrensete betydning i verdensgastronomiens historie. Nomas renomme som verdens beste siden hele fire ganger siden 2010 må ta æren for dette.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her