Stadig flere topprestauranter i Sør-Amerika

Stadig flere topprestauranter i Sør-Amerika

15 av verdens beste restauranter befinner seg på det amerikanske kontinent. Og det er særlig i sør at det «koker».

Den søramerikanske gastronomiske bølgen ruller videre, i hvert fall har den for alvor inntatt World’s 50 Best-listen som ble offentliggjort denne uken.

Hele ni restauranter fra Sør- og Mellom-Amerika befinner seg blant verdens beste, Central i Lima, Peru, puster trioen El Celler de Can Roca (Spania), Osteria Francescana (Italia) og Noma (Danmark) i nakken. Noma må nå altså ta til takke med en tredjeplass etter revansjen i fjor.

Her er forklaringen på den søramerikanske suksessen

At tre av de ni er i Mexico alene, var utenkelig for ikke lang tid tilbake.

Dette er Mexicos og verdens 16. beste restaurant  

Frankrike er ikke feid av banen, men må ta til takke med fem av de 50. Det er en underrepresentasjon når vi sammenligner med Michelins og andre kåringers vurdering. Og et av ankepunktene mot World’s 50 Best som er organisert på en helt annen måte enn eksempelvis Michelin-guiden.

Slik går det når kokkene selv kårer verdens beste

Spania innehar verdensteten med El Celler de Can Roca som i år atter er tilbake på topp. Men også seks andre spanske restauranter er blant de 50 beste.

Derfor er El Celler de Can Roca i verdenstoppen

Den nordiske bølgen har flere spådd en snarlig, om ikke død, så i alle fall at toppen vil nås. Det kan hende at det er det vi ser antydningene til nå.

Dette var mattrendene i 2014

Men like fullt hopper norske Maaemo 15 plasser til 63. plass på årets liste.

Totalt har Skandinavia fire restauranter inne blant de 50 beste. Og det er et godt resultat tatt i betraktning beliggenheten og områdets begrensete betydning i verdensgastronomiens historie. Nomas renomme som verdens beste siden hele fire ganger siden 2010 må ta æren for dette.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen