Sterkt til damene

Jentedrikke er synonymt med pysedrikke, og jenter liker bare søtt kliss, i følge de barskeste gutta. Men det er ikke riktig. Jentene har, vel og merke når de er kommet over tenåringsfasen, derimot en mer forfinet gane og setter pris på de mer subtile arom
Aase E. Jacobsen
16 Desember 2001 - 09:00

Akevitt og jenter hører ikke sammen, etter enkeltes mening. Disse enkelte er nok helst de som kun forbinder akevitt med fyll og ikke kultur, hvilket det vitterlig er. Det er tre grunner til at vi tar frem en jenteakevitt. Det er snart jul, nærmere halvparten av all akevitt konsumeres i løpet av desember og ikke minst fordi jentene har nå fått sin egen akevitt.

Fru Lysholm Aquavit (33797) er navnet på denne feminine akevitten som ikke signaliserer at Catharina Lysholm var spesielt glad i akevitt, men heller at hun spilte en viktig rolle i etableringen av Lysholm som ett av landets viktigste akevittprodusenter. Vi snakker om slutten av 1700-tallet og på den tiden var det vanlig at kvinnfolkene på gårdene hadde ansvaret for brenningen til jul.

Catharina var fin byfrue og drev riktignok ikke med den slags, men hun og broren Heinrich Meincke fylte en brigg med potetbrennevin på vei til Ost-India, i håp om å bytte det mot krydder. Briggen returnerte med både krydder og det usolgte brennevinet som nå var blitt vesentlig forbedret. Denne historien om hvordan linjeakevitten oppstod kjenner jo alle. Og det var Catharinas mann, Jørgen B. Lysholm, som sørget for at det ble fast linjefart med akevitt over ekvator.

Fru Lysholm har imidlertid ikke krysset ekvator, men er oppstått i laboratoriet hos Arcus Produkter. Lysholm-tradisjonen med dempet karvepreg og tydelig anis er videreført. To år i brukte sherryfat har bidratt med aromaer av sjokolade og mokka. En lett og elegant akevitt, ikke bare for damer, men for alle som ikke setter pris på svært karvepregete akevitter. Super til julefrokosten/julebrunchen eller julekoldtbordet, men også til skinkesteika eller torsken på juleaften.

En parallell  i cognacverden rent aromamessig er Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) som er nok en cognac med norske aner. Og som har alt hva de fleste damer liker ved en cognac. Lett søtlig duft av blomster, aprikos, vanilje og karamell. Smaken er svært rund og bløt uten noen skarpe kanter men likevel med karakter og de samme aromaene som i duften. Avslutningen er dominert av mokka og sjokolade. Utmerket avec som også herrene vil like.

En langt mer kompleks parallell til historien bak Fru Lysholm, er luksus-VSOP'en Ragnaud-Sabourin Alliance No 10 (32956) fra det lille kvalitetsorienterte cognachuset Ragnaud-Sabourin  som i dag styres utelukkende av kvinner. Elegant og rik på samme tid med et imponerende aromaspekter etter ti år på fat. Smaken står ikke noe tilbake i forhold til duften. Bare nydelig rett og slett, og ikke tar den slutt med det første heller. Watch out, damer, denne kommer gutta til å sikle etter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Fru Lysholm Aquavit (33797), Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) eller Ragnaud-Sabourin Alliance No 10 (32956). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her