Strålende til sjømaten

Hvis du ikke har oppdaget den tørre sherryens fantastiske muligheter på matbordet, vil du gjøre det nå.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Valdivia Fino Extra Dry (48877) (for 50 cl) er nemlig en usedvanlig raffinert og knusktørr fino sherry. Med sitt forfriskende eple- og sitruspreg samt svært gode syre er den en drøm til et bugnende skalldyrbord.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Perfekt til velfylt krabbe, spesielt når den får følge av alioli, men også all annen sjømat som krever en hvitvin med karakter.

Vinturisme
Produsenten er noe så uvanlig som en nykommer på den meget tradisjonsrike sherryarenaen. Med 30 millioner euro i lomma ønsket Intermonte i 2003 å ekspandere fra byggematerialer til vin. Bodegabygningene som tidligere tilhørte Williams & Humbert, ligger midt i sentrum av Jerez.

Mens andre sherryprodusenter av logistikkgrunner flytter ut at det trange bysenteret, velger altså Valdivia å bli. Vinturisme er en av årsakene, nærheten til den spanske rideskolen sørger for rikt tilfang av besøkende.

Kvalitetsbevis
Men Valdivia er altså langt fra noen pr-jippo, for det satses veldig seriøst på kvaliteten.

Hvilket ikke bare den tørre finoen, men også amontilladoen er et godt bevis på. 250 hektar beliggende 3 mil nordøst for byen Jerez i det såkalte Jerez Superior, altså den delen av regionen som har høyest kalkinnhold i jordsmonnet (albariza), gir nok materiale å velge mellom til Valdivias brede portefølje av sherryer.

Pr i dag er lageret på hele 3,6 mill. liter, og omfatter mye vellagret sherry siden de mange soleraene som stammer fra slutten av 1800-tallet, ble overtatt ved oppkjøpet.

Vår tørre fino er med en gjennomsnittlig alder på 6 år dermed en blanding av både kjøpt og egenprodusert.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her