Styla jordbær

Mens vi venter på de norske jordbærene, smaker importbær ikke så aller verst så lenge de får en smakskraftig styling.

Mens vinterjordbærene smaker akkurat som de ser ut, blodfattige og tamme, er det litt mer fart i importbærene nå på forsommeren.

Og spesielt hvis du gir dem en omgang med litt smakskraftig marinade.

Det aller enkleste er lime, sukker og finhakkete urter som basilikum. Det gjør underverker med så vel jordbær som vannmelon.

Deilige oppskrifter med jordbær

Sprudlende favoritt

En hjemlig favoritt er imidlertid jordbær med myntepesto og svart pepper signert kokken Mattias Elfmark. Han komponerte den med en spesiell vin i tankene, nemlig Martini Asti, og det er den vinen vi skal utfordre denne gangen.

Jordbær og norditaliensk moscatovin er ikke bare et veletablert par men også et lykkelig ekteskap. Sødmen og syren i kombinasjon med boblene fungerer perfekt til jordbær i de fleste utgaver.

Det finnes imidlertid to typer Asti-moscatoer som begge bærer den høyest mulige benevnelsen i den italienske vinloven, DOCG. En musserende (Asti) og en lett musserende (Moscato d'Asti). Alkoholinnholdet og restsukkeret er også ulikt.

Den med mest bobler er sterkest og tørrest. Men sterk og sterk, mens Asti gjerne holder 7,5 prosent, ligger Moscato d'Asti ofte på 5 pluss/minus.

Jordbærsommer - les mer her

Håndlaget betyr alt

Den største forskjellen er i fremstillingen. Asti er mer et industriprodukt og sluker rundt 95 prosent av moscatoavlingen som har hovedsete i det østlige Piemonte mellom byene Asti og Alessandria.

Moscato d'Asti er derfor mer et småskalaprodukt som delvis lages av moscatospesialister og dels av produsenter av andre Piemonte-viner.

Forskjellen i restsukker og alkohol balanseres stort sett av høyere syre i moscato d'Asti'ene som gjerne har en mer interessant moscatokarakter.

I hvert fall er Saracco Moscato d'Asti 2013 (32677) laget moscatospesialisten Paolo Saracco aldeles fortryllende fruktig og frisk. En tanke søt er den riktignok, men ikke mer at vi kan se gjennom fingrene med det siden alt det andre er så perfekt.

Martini Asti (915) er litt mindre søt og har mer bobler. Fruktpreget er litt sukkertøyaktig, og ettersmaken kunne vært litt friskere. Men det er egentlig små skjønnhetsfeil som ikke blir veldig tydelig i møte med jordbærene. 

Martinien møter imidlertid sterk konkurranse også på hjemmebane. Et annet kjent navn fra Piemonte er Fontanafredda og deres Fontanafredda Asti Millesimato 2010 (33040) er mer elegant med balansert sødme og dermed en flott partner til jordbærene.

Moscato på Vinmonopolet

Ikke bare hvitt

Moscatodruen gir med sin tropiske karakter en fin kontrast til jordbærene og mynten. Det finnes imidlertid tilsvarende viner som spiller på de samme fruktaromaene som jordbær (andre røde bær og blomster).

Brachetto er druen og den dyrkes hovedsakelig bare i Piemonte og i samme område som moscato (men har fått sitt haleheng d'Acqui fra byen Acqui Terme). Druen brukes derfor stort sett bare til samme type vin, søt og lett musserende.

Il Falchetto lager en strålende brachetto, Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013 (45923) som er en drøm til våre manipulerte importbær.

Vesentlig rimeligere men mindre raffinert er chilenske Fresita (34205) som er en spesiell vin i det den er smakssatt med friske jordbær. Den holder omtrent samme alkoholprosent og restsukkernivå som asti'ene og fungerer rimelig godt til jordbærene.

De beste vinene til sommerens bær

Bestill med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl sukkerlaken.

Ha sjokolade, pinjekjerner, mynte, sukkerlake og sitronsaft i en blender (eller bruk stavmikser og bolle) og kjør til grov pestokonsistens.

Skyll og rens jordbærene og kutt dem i tynne skiver. Fordel skivene utover et serveringsfat eller fire tallerkener.

Legg litt pesto oppå hver skive og kvern til slutt svart pepper over.

Jordbæroppskrifter til å bli vill av finner du her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen