Slik styler du jordbærene

Slik styler du jordbærene

Også de norske jordbærene kan ha godt av litt smakskraftig styling. Bare prøv denne oppskriften.

Selv norske jordbær kan mangle litt smak, spesielt om de har fått mye regn. 

Det kan bøtes på med ved å gi dem en omgang med litt smakskraftig marinade.

Det aller enkleste er lime, sukker og finhakkete urter som basilikum. Det gjør underverker med så vel jordbær som vannmelon.

Se alle de fristende oppskriftene med jordbær

Sprudlende favoritt

En hjemlig favoritt er imidlertid jordbær med myntepesto og svart pepper signert kokken Mattias Elfmark. Han komponerte den med en spesiell vin i tankene, nemlig Martini Asti, og det er den vinen vi skal utfordre denne gangen.

Jordbær og norditaliensk moscatovin er ikke bare et veletablert par, men også et lykkelig ekteskap. Sødmen og syren i kombinasjon med boblene fungerer perfekt til jordbær i de fleste utgaver.

Det finnes imidlertid to typer Asti-moscatoer som begge bærer den høyest mulige benevnelsen i den italienske vinloven, DOCG. En musserende (Asti) og en lett musserende (Moscato d'Asti). Alkoholinnholdet og restsukkeret er også ulikt.

Den med mest bobler er sterkest og tørrest. Men sterk og sterk, mens Asti gjerne holder 7,5 prosent, ligger Moscato d'Asti ofte på 5 pluss/minus.

Jordbærsommer - les mer her

Håndlaget betyr alt

Den største forskjellen er i fremstillingen. Asti er mer et industriprodukt og sluker rundt 95 prosent av moscatoavlingen som har hovedsete i det østlige Piemonte mellom byene Asti og Alessandria.

Moscato d'Asti er derfor mer et småskalaprodukt som delvis lages av moscatospesialister og dels av produsenter av andre Piemonte-viner.

Forskjellen i restsukker og alkohol balanseres stort sett av høyere syre i moscato d'Asti'ene som gjerne har en mer interessant moscatokarakter.

I hvert fall er Saracco Moscato d'Asti 2016 laget moscatospesialisten Paolo Saracco aldeles fortryllende fruktig og frisk. En tanke søt er den riktignok, men ikke mer at vi kan se gjennom fingrene med det siden alt det andre er så perfekt.

Martini Asti er litt mindre søt og har mer bobler. Fruktpreget er litt sukkertøyaktig, og ettersmaken kunne vært litt friskere. Men det er egentlig små skjønnhetsfeil som ikke blir veldig tydelig i møte med jordbærene. 

Moscato på Vinmonopolet

Ikke bare hvitt

Moscatodruen gir med sin tropiske karakter en fin kontrast til jordbærene og mynten. Det finnes imidlertid tilsvarende viner som spiller på de samme fruktaromaene som jordbær (andre røde bær og blomster).

Brachetto er druen og den dyrkes hovedsakelig bare i Piemonte og i samme område som moscato (men har fått sitt haleheng d'Acqui fra byen Acqui Terme). Druen brukes derfor stort sett bare til samme type vin, søt og lett musserende.

Il Falchetto lager en strålende brachetto, Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2016 som er en drøm til våre manipulerte jordbær.

Vesentlig rimeligere, men mindre raffinert er chilenske Fresita som er en spesiell vin i det den er smaksatt med friske jordbær. Den holder omtrent samme alkoholprosent og restsukkernivå som asti'ene og fungerer rimelig godt men ikke helt perfekt til jordbærene.

De beste vinene til sommerens bær

Oppskriften på jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper finner du på neste side

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen