Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Super krabbevin 2011

Denne vinen er sjelden på flere måter - også sjeldent god til krabbene som fiskediskene bugner av akkurat nå.
Aase E. Jacobsen
11 August 2011 - 15:32

Itsas Mendi Hondarrabi Zuri 2010 (20900) har et deilig anstrøk av frisk sjøbris samt sitrus og epler i duften som gir assosiasjoner til chablis eller god muscadet. Og setter deg i riktig stemning for å innta det beste norske farvann har å by på akkurat nå - nemlig krabber .

Smaken ikke bare følger opp men den har en helt unik karakter med stor frukt i anslaget, flotte syrer, god fylde og en aldeles strålende sitrus- og eplesyrlighet som gjør at den bare sitter og sitter. Den har en eventyrlig god evne til å rense opp etter de litt fete og klebrige aromaene som karakteriserer kjøttet i krabbeskallet.

Utenpå det meste
Og lar du krabben får følge av en skikkelig kraftig hjemmelaget aioli , er det heller ingen sak for denne vinen.

Så kommer den da også fra Baskerland i det nordvestre Spania . Og knapt noen steder på jord finner du bedre sjømattradisjoner enn her. Så det skulle da bare mangle at ikke vinen som nytes til den lokale maten står i stil. Men vår vin går utenpå det meste jeg har drukket av baskiske viner tidligere. De fleste er superfriske men mangler fylden som vår vin kan skilte med.

Mer smak
Årsaken skyldes i stor grad at Bodegas Itsas-Mendi har satset på kvalitet fra de første plantene kom i jorda for 17 år siden. Bodegaen har valgt ut spesielt solfylte skråninger til sine vinmarker i det svært kuperte og vernede kystområdet øst for Bilbao. Og det er fornuftig i dette klimaet som til tross for at det ligger i Spania, har en nedbørsmengde som ligner mer hjemlige trakter, nemlig om lag 1000 mm/år.

Dessuten er det tradisjonelle høye oppbindingssystemet kastet vrak på til fordel for såkalt dobbel guyot også innebærer tettere beplanting og langt tøffere beskjæring. Resultatet er vesentlig lavere avling (ca 60 hl/ha) og dermed mer smak og særpreg i druene - og den endelige vinen.

Håndplukket
Ukens vin er en sjelden rase. Itsas Mendi er med sine 27 hektar fordelt på i alt 15 parseller, dominerende siden appellasjonen Chacolí de Vizcaya/Bizkaiko Txakolina som teller fattige 140 hektar. Og druen hondarrabi zuri er høyst lokal og dermed over tid veltilpasset så vel dette krevende klimaet som det veldrenerte leirholdige jordsmonnet. Druene bruker lang tid på å oppnå modning og de plukkes selvsagt for hånd i små kasser for at alle kvalitetene skal være intakte når selve fremstillingen starter. Itsas Mendi vinifiserer parsell for parsell og siden størrelsen på disse varierer, gjør også ståltankene det.
Historisk beliggenhet
Vår vin er selvsagt et rent tankprodukt men det finnes også en utgave som ikke er i salg her som har ligget på bunnfallet i 12 måneder. Dessuten en søt type som er områdets første vin i sitt slag. Ansvarlig for vinmakingen er Ana Martin, etter sigende Spanias fremste kvinne i sitt fag. Hun har hovedsakelig jobbet i landets nordvestre hjørne med andre spennende druer som albariño og godello, og Itsas Mendi er et strålende bevis på at hun behersker hvitvin.
Navnet har vinen fått etter beliggenheten, Itsas Mendi er selvsagt baskisk og betyr "fjell ved havet". Og beliggenheten er også unik, nemlig ved byen Guernika som har brent seg inn i historien etter fascistenes groteske nedslakting under den spanske borgerkrigen. En hendelse som mange forbinder mest med Picassos kanskje aller mest berømte maleri.
 
Foto: Roger Kolbu
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her