Drikke
Superchablis

Superchablis

Denne chablisen er noe av det heftigste som kommer fra den kanten.
Aase E. Jacobsen
18 August 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Koster mye penger gjør Moreau Chablis Grand Cru les Clos des Hospices 2007 (44382) riktignok, i hvert fall er den dyrere enn de fleste grand cru chabliser, selv om den altså er en magnum og dermed det ideelle formatet for en chablis som skal i kjelleren.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det bør den siden den kommer fra indrefileten av indrefileten, nemlig den 0,41 hektar "store" Les Hospices-parsellen som ligger nederst i grand cruen Les Clos. Historisk sett den mest berømte chabliskilden av alle. Parsellen tilhørte nemlig hospitalet i Chablis, her som andre steder hadde velgjørerne (les munkene) sikret seg de beste kildene til gode druer. Men i 1904 fikk familien Moreau muligheten til å kjøpe parsellen.

Stort lagringspotensial
I 2002 ble parsellen delt på to, og vår supervin, er signert Christian Moreau, en av Chablis' nyere stjerner. Den gir et veldig godt inntrykk av hvor massivt mineralsk en hvitvin kan bli. Svært stofflig rik og konsentrert med stor frukt som holdes på plass av veldig god syrefriskhet. Den er svært åpen i aromaene, men likevel fortsatt veldig ung og med et stort lagrinspotensial, minst 12 år.

Den store konsentrasjonen er et resultat av jordsmonn beliggenhet og årgang, for den nederste delen av Les Clos er normalt best i tørre (og solrike) år, som 2006, siden den har et noe større tilsig av fuktighet enn lenger opp i denne berømte sørvendte skråningen.

Mer sentralburgundsk
Fra Moreaus øvrige parseller i samme vinmark kommer Moreau Chablis Grand Cru les Clos 2012 (42050) fra 2008, en ultraklassisk årgang som har gitt viner med betydelig lagringspotensial. Og denne intet unntak selv om den på grunn av at den ikke har svelget unna fatet ennå, i øyeblikket fremstår som mer sentralburgundsk enn "chablisk". Det kommer trolig også neste årgang, 2009, å være.

Om du ikke har tid å vente, er Moreau Chablis 1.er Cru Vaillon 2009 (42047) perfekt å nyte nå. Stor og rik den også og med bra potensial, men allerede veldig åpen og god. Etter en time i karaffelen er den et fantastisk følge til så vel hummer som en saftig kylling.

Også denne premier cru-en har sin supervin, Moreau Chablis 1er Cru Vaillon Cuvée Guy Moreau 2008 (42049), laget av druer fra ekstra gamle vinstokker. En premier cru med grand cru-takter. Men som i en årgang som 2007, allerede lar seg lokke fram, spesielt etter en time eller to i karaffelen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her