Superrioja

Ukens vin er nok dyrere enn det du vanligvis spanderer på en rioja, men så er den så uendelig mye bedre og en strålende kandidat for kjelleren.
Aase E. Jacobsen
01 November 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En reserva som holder gran reserva-kvalitet og vel så det og samtidig stammer fra en veldig god årgang, kan vi ikke forbigå i taushet. Enn si la forbli usmakt. Nå skal det innrømmes at Marqués de Murrieta Ygay Reserva 2009 (3609) tilhører en kategori som følges jevnt. Hver ny årgang imøteses med forventning.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Og det er ikke til å komme fra at den var ekstra høy da 2001 kom til landet. Både fordi årgangen tilhører kremen og fordi forgjengeren ikke var min favorittversjon av Marquès de Murrieta Reserva.

Trenger tid
Denne riojaen kjennetegnes nemlig av flotte syrer og stram god frukt, men i en varm årgang som 2000 blir bærpreget litt for modent og sødmefylt til at Murrieta-raffinementet kan oppnås. Det gjør det altså i 2001 og sjelden har jeg opplevd denne vinen så stofflig og konsentrert.

Den bør egentlig ligge minst et år før den nytes til gode kjøttretter, og med enda mer lagring blir den også en god viltvin. Som den ikke fullt så konsentrerte og noe mer fruktdrevne, men likevel klassiske 1998 er det nå.

Positivt tradisjonell
Marquès de Murrieta er en legende i Rioja siden Luciano de Murrieta kjøpte eiendommen Ygay i Rioja Alta i 1878. I dag forvalter etterkommerne arven som omfatter 300 hektar. Hvilket er unikt i Rioja hvor de fleste bodegaene baserer seg på kjøpte druer.

Murrieta er utover det en tradisjonell bodega i positiv forstand. Her brukes alle riojadruene men praksisen med å blande inn hvite druer i de røde vinene er forlatt for lengst. Vår vin er dominert av tempranillo med noe garnacha og mazuelo.

Ingen tresmak
Den til rioja å være dype fargen skyldes dels sistnevnte drue og dels praksisen med pigeage (at hatten av drueskall brytes under gjæringen) som øker fargeuttrekket. Murrieta er kanskje mest kjent for fatbruken sin.

Tønneparken bestående av så å si utelukkende amerikanske fat er svært velbrukt og ofte fjernes ikke sedimentene som dannes på innsiden gjennom den lange lagringen. Vår vin har tilbrakt to år i disse fatene, men så avgir ikke så gamle fat noen trekarakter lenger. Bare et eksotisk og komplekst aromabilde.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her