Superspanjol til superpris

Ukens godbit er en spansk hvitvin som ikke bare er best i sin klasse men også det aller beste kjøpet.
Aase E. Jacobsen
24 Mai 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Gaba do Xil 2012 (44155) er kvalitetsmessig på nivå med en chablis premier cru, men altså langt billigere. Som gode chabliser bruker den tid på å få frem mineralpreget. 2005-utgaven er der snart, men 2006 viser i øyeblikket først og fremst en enorm fruktighet.

Kandidat for vinkjelleren

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Vi aner imidlertid mineralpreget i bakgrunnen, og det er fortsatt tydelig i ettersmaken. Men akkurat nå skal du nyte denne vinen for dens flotte frukt som omfatter alt hva kurven med gule frukter kan by på. Det hele holdes på plass fin syre og behagelig bitterhet.

Server den til gode retter med enten fisk eller skalldyr. Den passer også veldig godt sammen med lyst kjøtt. Den er dessuten en spennende kandidat for vinkjelleren.

Stort potensial
Denne godbiten kommer fra Valdeorras i Nord-Spania.

Valdeorras er sist ut av de glemte områdene som nærmest ble lagt øde, i hvert fall som kvalitetsleverandør, etter phylloxeraepidemien for drøyt hundre år siden.

En av pionerene i nybrottsarbeidet er Telmo Rodriguez som står bak Gaba do Xil. Han har bestemt seg for å vise all verden hvilket potensial druen godello har i de beste vinmarkene i Valdeorras. Foreløpig må han og andre bruke druer fra ganske unge vinstokker siden druen ble nærmest utradert av nevnte vinlus.

Frodig og kupert
Stikkordet er det granittholdige jordsmonnet i de mange skråningene i dette kuperte landskapet. Granitt gir ikke bare en fin mineralsk karakter til vinen. Granitt er også gunstig siden det evner både å holde på fuktigheten og har god drenering slik at både fuktighet og røtter kan trenge dypt ned i jordsmonnet. Samtidig er det lite porøst hvilket betyr at det ikke absorberer all nedbøren hvilket er en fordel i områder med mye nedbør.

I denne delen av Galicia dreier det seg om 850-1000 mm årlig som altså er mindre enn lenger vest i fylket hvor den mer berømte albariño er konge. Valdeorras' totalt 1327 hektar ligger ved 300-700 m.o.h. Siden Valdeorras har en rekke fjell som strekker seg over 2000 m.o.h, betyr det at vinmarkene ligger i de nedre skråningene som vender ned mot elven Sil.

Takket være romerne - og pilgrimene
Selv om Valdeorras er en liten vinregion, har den en gloriøs historie på grunn av sine rike mineralforekomster. Men det er ikke gull (oro) som har gitt navn til området selv om dette metallet også ble utvunnet av romerne. Snarere en keltisk stamme (gigurri/egurri) som hersket her før romerne invaderte området.

Romerne brakte med seg vinstokker. Eksakt når godellodruen fant seg til rette er usikkert, men vinene herfra var ettertraktet siden de lå strategisk plassert på veien til Santiago de la Compostela.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her