Superspanjol til superpris

Ukens godbit er en spansk hvitvin som ikke bare er best i sin klasse men også det aller beste kjøpet.
Aase E. Jacobsen
24 Mai 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Gaba do Xil 2012 (44155) er kvalitetsmessig på nivå med en chablis premier cru, men altså langt billigere. Som gode chabliser bruker den tid på å få frem mineralpreget. 2005-utgaven er der snart, men 2006 viser i øyeblikket først og fremst en enorm fruktighet.

Kandidat for vinkjelleren

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Vi aner imidlertid mineralpreget i bakgrunnen, og det er fortsatt tydelig i ettersmaken. Men akkurat nå skal du nyte denne vinen for dens flotte frukt som omfatter alt hva kurven med gule frukter kan by på. Det hele holdes på plass fin syre og behagelig bitterhet.

Server den til gode retter med enten fisk eller skalldyr. Den passer også veldig godt sammen med lyst kjøtt. Den er dessuten en spennende kandidat for vinkjelleren.

Stort potensial
Denne godbiten kommer fra Valdeorras i Nord-Spania.

Valdeorras er sist ut av de glemte områdene som nærmest ble lagt øde, i hvert fall som kvalitetsleverandør, etter phylloxeraepidemien for drøyt hundre år siden.

En av pionerene i nybrottsarbeidet er Telmo Rodriguez som står bak Gaba do Xil. Han har bestemt seg for å vise all verden hvilket potensial druen godello har i de beste vinmarkene i Valdeorras. Foreløpig må han og andre bruke druer fra ganske unge vinstokker siden druen ble nærmest utradert av nevnte vinlus.

Frodig og kupert
Stikkordet er det granittholdige jordsmonnet i de mange skråningene i dette kuperte landskapet. Granitt gir ikke bare en fin mineralsk karakter til vinen. Granitt er også gunstig siden det evner både å holde på fuktigheten og har god drenering slik at både fuktighet og røtter kan trenge dypt ned i jordsmonnet. Samtidig er det lite porøst hvilket betyr at det ikke absorberer all nedbøren hvilket er en fordel i områder med mye nedbør.

I denne delen av Galicia dreier det seg om 850-1000 mm årlig som altså er mindre enn lenger vest i fylket hvor den mer berømte albariño er konge. Valdeorras' totalt 1327 hektar ligger ved 300-700 m.o.h. Siden Valdeorras har en rekke fjell som strekker seg over 2000 m.o.h, betyr det at vinmarkene ligger i de nedre skråningene som vender ned mot elven Sil.

Takket være romerne - og pilgrimene
Selv om Valdeorras er en liten vinregion, har den en gloriøs historie på grunn av sine rike mineralforekomster. Men det er ikke gull (oro) som har gitt navn til området selv om dette metallet også ble utvunnet av romerne. Snarere en keltisk stamme (gigurri/egurri) som hersket her før romerne invaderte området.

Romerne brakte med seg vinstokker. Eksakt når godellodruen fant seg til rette er usikkert, men vinene herfra var ettertraktet siden de lå strategisk plassert på veien til Santiago de la Compostela.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her