Svensk talent spriter opp Notting Hill

Rebecca Almquist fra Stockholm er sjefsbartender på en av Londons mest anerkjente cocktailbarer, hvor flere av drinkene har sitt opphav fra riktig gamle dager.

Å lese barkartet på The Lonsdale i Notting Hill er som å reise tilbake i tid. Sjefsbartender Rebecca Almquist kan fortelle at det tok omtrent to år å sette sammen barkartet, som er en presentasjon av drinker som har sitt opphav i England, og spesielt London, helt fra 1500-tallet og frem til våre dager.

Her finner man blant annet drinker som The Vesper, som ble oppfunnet av Gilberto Preti for James Bond-forfatteren Ian Fleming på Duke's hotell i London i 1937. Drinken består av Dry Martini, Gordon's gin, vodka, Kina Lillet og en sitronskive.

John Collins, oppfunnet av en barman med samme navn på Limmer's Hotel i London, ble beskrevet i boken "Convivial Dickens: the Drinks of Dickens and His Times" fra 1926. Den består av Beefeater Gin, strøsukker, nypresset sitronjuice og soda.

- De fleste drinkene vi serverer ble funnet opp i London eller England, forteller Rebecca.
- Spriten på den tiden var mer full-on. Man kunne ikke destillere den som i dag.

Litteratur
Hun har jobbet som sjefsbartender på Lonsdale i halvannet år, og har fått æren av å komponere et nytt barkart som skal erstatte det gamle. Det er imidlertid en lang prosess. Gammel litteratur, ikke minst Charles Dickens, studeres nøye for å gjenskape gamle varianter.

- Jeg leser absolutt alt jeg kommer over. Det er masse som må gjennomgås Alt som har med engelske oppfinnelser å gjøre, forteller Rebecca.

For akkurat det med "englishness" er viktig i denne sammenhengen.

- Alle rom-typene kommer fra tidligere engelske kolonier med unntak av Havana-rom som representerer Kuba, forteller hun. Derfor er det også stor fokus på engelsk gin, ofte på bekostning av vodka.

- Gin blir mer og mer populær for hver dag som går, forteller Rebecca. - Personlig er jeg ikke en stor fan av vodka. Vodka har aldri vært bartenderens favoritt, mener hun.

Et annet krav som stilles er at spritmerkene som kjøpes inn har eksistert i minst 35 år.  Et unntak ble imidlertid gjort for Martin Millers Gin, siden ideen bak dette produktet ble klekket ut i Notting Hill.

Selvlært
Rebecca flyttet fra Stockholm til London i 2004. I den svenske hovedstaden jobbet hun blant annet på Buddha Bar i Biblioteksgatan.

Hun er for det meste selvlært som bartender, og forteller at hun henter mye inspirasjon fra fruktmarkedene i nabolaget.

- Jeg henter all frukt - sitron og lime - fra Portobello Market, sier hun og presiserer at ingen av fruktjuicene er ferdiglaget. - Vi presser fersk sitron og lime foran kunden. Slikt blir aldri gjort på forhånd, sier Rebecca.

The Lonsdale tar også mat på alvor, enten man velger å spise i baren eller i selve restauranten. Flere og flere bestiller gjerne litt mat til drinkene, og på menyen finner man blant annet småretter som røykelaks med rødbete og pepperrot eller kamskjell med erter og mint.

Smårettene koster fra litt under 40 kroner til i overkant av 80 kroner, mens gjestene som har forhåndsbestilt bord i restauranten tilbys en treretters middag til under 250 kroner.  En dag i uken blir dessuten gjestene underholdt av en tryllekunstner, et populært innslag i følge Rebecca eller "Bex" som de liker å kalle henne i London.

Profesjonalitet
På The Lonsdale stilles det høye krav til bartenderne, og det tar alt fra én til tre måneder for en profesjonell bartender å tilpasse seg.

- Det er ikke ofte at det er en ledig stilling bak baren, sier Rebecca. - Vi ansetter bare karrière-bartendere. Jeg ville aldri ha ansatt noen som bare ville jobbe her for å ha det gøy mens de gikk på universitetet.

Rebecca forteller at 85 prosent av alle drikkevarer som selges i løpet av helgene er cocktails. Det er til tross for at baren har et bredt utvalg av vin, champagne, whisky, likør og annet.

Prisene på cocktails ligger stort sett mellom 60 og 90 kroner. Mojito, som forøvrig serveres med treskje, og Russian Spring Punch er blant de mest populære innslagene. Sistnevnte består av Stolichnaya vodka, sitronjuice, sukker, champagne og Crème de Cassis.

Musikken på The Lonsdale varierer. På søndager spilles acid jazz, funk og "old school" reggae, og da gis til og med Bacardi-cocktails bort gratis. DJ'ene passer imidlertid på at musikken ikke spilles så høyt at gjestene ikke kan snakke med hverandre.

Rebecca forteller at flere av kundene faktisk jobber som bartendere selv. Man kan heller ikke komme utenom at lokalbefolkningen fra "hippe" Notting Hill liker seg godt på The Lonsdale, men ellers er klientellet nokså variert.

- Vi har mange stamkunder, men folk kommer fra hele verden for å ta seg en drink her, avslutter Rebecca Almquist.

Mayfair

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Denne drinken kan lages på to måter:

Shakes med is og siles over i avkjølt cocktailglass.

Bygges i et highballglass fylt med is. Rør. 

Tips:
For ekstra smak ha 2 nellikspiker i shakeren, knus lett, ha i is samt de andre ingrediensene og rist godt. Dobbelsil over i avkjølt cocktailglass.

Her finner du en annen vri på Mayfair

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Mindstyle

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Depth Bomb

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

2.5 cl
2.5 cl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Tekst: Andreas Walstad
Foto: Lonsdale

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen