Dagens rett

Svinesatay med peanøttsaus - Thai moo satay

Elsker du peanøtter, er satay med peanøttsaus garantert en suksess
Foto: (luchezar)

Elsker du peanøtter, er satay med peanøttsaus garantert en suksess

Satay er opprinnelig en indonesisk snacks som har spredt seg over hele Sørøst-Asia, og som opprinnelig er inspirert av kebaben. Det er derfor vi liker retten så godt.
14 August 2024 - 23:00

Satay er i dag en sørøstasiatisk spesialitet, som både Thailand og Malaysia hevder er sin tradisjon - derav navnet Thai i denne oppskriften. Men det er Java i  Indonesia retten stammer fra. Det vil si den kom utenfra og hadde vært innom India på veien. Dens egentlige opprinnelse er faktisk Midtøsten og utbredelsen har skjedd gjennom den utstrakte handelen rundt 1500-tallet. Nederlenderne brakte den til Europa og til Sør-Afrika hvor retten heter sosatie. Men navnet satay er indonesisk og betyr trepinne. 

Satay er derfor en fellesbetegnelse for en uendelig lang rekke med varianter med alle typer kjøtt og tilbehør. Peanøttsausen er bare en av dem. 

Svinesatay med peanøttsaus - Thai moo satay

Svinesatay med peanøttsaus - Thai moo satay

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i lange  strimler.
  2. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la kjøttet marinere i 2-3 timer.
  3. Tre kjøttet på bløtlagte trepinner.
  4. Kjøttet grilles eller stekes 1-2 minutter på begge sider i panne med olje.
  5. Peanøttsaus:
  6. Kok kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus.
  7. Trekk kjelen til siden.
  8. Rør inn peanøttsmør, kok opp og la det småkoke i et par minutter.
  9. Server spydene med peanøttsaus, hakkede peanøtter, kokt ris og en enkel og frisk salat av agurk, korianderblader og chili i tynne skiver. 

Sendt inn av Aperitif.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her