Drikke
Tar tak i klimautfordringene

Tar tak i klimautfordringene

Nå har også australske vinbønder fått det svart på hvitt at klimaendringene har bidratt til en trend med tidligere vinhøster. Men bildet er ikke helt entydig, og det finnes muligheter til å stoppe utviklingen.
Redaksjonen
12 November 2014 - 14:20

Fenologi er noe den naturinteresserte praktisere uten å tenke over at det er en vitenskap. Når mormor påpeker at i år kom linerlen tidlig eller når du selv ser den første hestehoven langs veien en solfylt marsdag og tenker at det var tidligere enn i fjor – ja, da bruker du fenologi.

Å skrive ned og deretter undersøke spesifikke tidspunkter for veksters og dyrs årlige gjentakende atferdsmønster, er den fenologiske vitenskapen. Hendelser som blomstring og fuglemigrasjon påvirkes av klimaet. Derfor har fenologi en stor betydning for forskningen som kompletterer de meterologiske observasjonene rundt klimaendringer.

I Australia har forskeren Leanne Webb ved CSIRO (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, et forskningsinstitutt finansiert med statlige og private midler) tatt en nærmere titt på det som skjer med vindruene i landets vinområder. Modner de tidligere eller senere, og hva er årsaken.

Mange fenologiske studier, skriver Leanne i rapporten fra 2011 «Observed trends in winegrape maturity in Australia», er blitt utført på den nordlige halvkulen og de fleste av disse studiene viser en trend med økende temperaturer på kloden.

Australske vinprodusenter tenker stadig mer på kvalitet fremfor kvantitet

I Australia har klimatet også blitt varmere, men i dag finnes det veldig få studier av fenomenet. Det er viktig i følge Leanne at man undersøker dette for å hjelpe vinindustrien til å tilpasse sine jordsbruksmetoder.

Margaret River skiller seg ut

Leanne og hennes kolleger har samlet inn data fra 1895 til 2009. Informasjonen kommer fra 44 ulike vingårder fordelt på 12 regioner i South Australia. Deriblant

Rutherglen, Goulburn Valley, Coonawarra og Barossa Valley i øst og Margaret River i vest. At det ble akkurat disse, var fordi vingårdene der hadde de nødvendige dataene.

– Jeg kontaktet eksempelvis druedyrkere i Hunter Valley, men fikk ikke tak i det jeg trengte, sier Leanne.

Blant annet var det av stor betydning å få informasjon om druesukkerinnholdet og hvordan det stiger til nivået når druene antas å være modne og klare til å plukkes.

– Denne informasjonen hadde ikke alle vinprodusenter tatt vare på, og spesielt ikke over en så lang tidsperiode som vi ønsket for analysen.

– En av de gamle vingårdene i Hunter Valley jeg var i kontakt med, hadde blant  annet mistet en masse data i en brann for noen år siden.

Resultatet av datainnsamlingen viser at det finnes en trend også i Australia med druer som modner tidligere enn før. Det dokumenteres i alle regioner bortsett fra én - Margaret River.

– Der modnet druene faktisk senere. Det skyldes at temperaturene i vekstsesongen ikke økte i måleperioden, faktisk gikk de heller ned. Dessuten holdt fuktigheten i jorden seg stabil. Dette er i kontrast til resten av stedene som var involvert. 35 av de totalt 44 vingårdene viser nemlig en signifikant trend med at druene modner tidligere.

Denne australske klassikeren er et knallkjøp

Vanning og utbytte

Vinindustrien har imidlertid ikke fått kalde føtter.
– De synes resultatene stemmer med virkeligheten, og de kan se at det kan finnes mye de kan gjøre for å forsinke denne prosessen, sier Leanne.

Forskningen viser nemlig at det ikke bare er sola som har bidratt til den tidligere modningen, men også at vanninnholdet i jordsmonnet er lavere samt at avlingen har endret seg.

– Vinbøndene kan ikke påvirke klimaet, men de kan justere vanningen av vinmarkene  og utbyttet, sier Leanne.

 

Hun forteller videre at etter publiseringen av resultatene har det vært et par svært fuktige år i Australia sammenlignet med de foregående år med tørke:
– I de siste tre årene har derfor druene modnet senere.

Møt et knippe australske legender

Vinbøndene er i følge Leanne velinformerte om de menneskeskapte klimaendringene.

– Det ligger i deres interesse, som jordbrukere, å forstå naturen. Mange bønder overveier nå eller har allerede innført nye systemer for å redusere påvirkningen fra klimaendringene, sier Leanne Webb til slutt.

Tekst: Ulrika Eriksson

Foto: iStockphoto

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 8 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her