Test av barbaresco

Remi Madsen er og har vært meget sentral i Apéritifs smakspanel i mer enn seks år. Nå starter han sin egen spalte der han gjør dypdykk og lar oss få ta del i vinopplevelser vi normalt ikke har mulighet til. Madsen smaker for Apéritif mer enn 1000 viner år
Redaksjonen
06 April 2001 - 15:40

Piemonte-produsenten Produttori di Barbaresco, ofte kalt verdens beste kooperativ, lanserte tidligere i vinter sin Riserva 1996-årgang som er langt mer innsmigrende i stilen enn den forrige. Selv om disse nebbiolobaserte enkeltvinmarkvinene har godt av å modnes en god stund til, utmerker flere av dem seg ved å være svært tilgjengelige allerede nå.
 
Kooperativet opererer etter svært tradisjonelle metoder for å omforme den krevende druen nebbiolo til noen av verdens største vinperler. Her benyttes det ingen nye fat eller annen avansert vinfremstillingsteknologi. I de beste årgangene lages det viner fra hver av kooperativets i alt ni vinmarker. Målet er selvsagt å vise druens allsidighet og hvordan den tolker ulike vekstvilkår, for det er forskjeller, det får du et tydelig bevis på her.
 
Noen av vinene er utsolgt, og de som allerede har sikret seg, kan i alle fall glede seg til den første smakstesten.
 
På lager:
 
*****
Ovello Riserva 1996 (varenr 45213, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Stor aromatisk nese med flott kirsebærpreg, krydder, anis og skogbunn. Smaken er meget innsmigrende og følger duften godt opp, harmonisk finish med flotte tanniner. Svært deilig å drikke i dag, tåler glatt 4-8 år.
 
*****-
Montestefano Riserva 1996 (varenr 45212, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Søtlig duft av kirsebær og kirsebærsteiner samt jordsmonn. Rik, stor smak med imøtekommende aromaer og stramme tanniner. Vinen sitter godt i munnen. Bør lagres noen år før den nytes.
 
****+
Pora Riserva 1996 (varenr 45215, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Mer fruktig nese enn Ovello, igjen med flotte kirsebærtoner. Snill, rik smak, en tanke rustikk i stilen, middels fylde, animalsk preg i ettersmaken, snille tanniner.
 
****+
Rabaja Riserva 1996 (varenr 45216, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Fruktig nese med mye røde bær/skogsbær, jord og snev av animalskhet. Smaken er lang og saftig med en varmhet i den fruktige stilen. Ettersmaken sitter lenge.
 
Utsolgt:
 
*****-
Rio Sordo Riserva 1996 (varenr 45217, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Frisk elegant nese med kirsebær og søtlig krydder som de mest fremtredende elementer. Varmt fruktig smaksanslag, middels fylde, lett krydret finish, behagelige tanniner. Fin å drikke i dag.
 
*****-
Moccagatta Riserva 1996 (varenr 45210, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Rik god fruktig nese av både røde og mørke bær, skog, lær og noe eik. Smaken er fruktig, rik og lang, tørrere struktur og med en bløt ettersmak på grunn av bløte, fine tanniner.
 
*****-
Montefico Riserva 1996 (varenr 45211, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Vinen er preget av røde bær, kirsebær, krydder, lær både i duft og smak. Den virker mektig i sin stil men er allikevel innsmigrende og myk med bløte tanniner. Meget lett å like.
 
*****-
Asili Riserva 1996 (varenr 45219, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Flott vinøs nese med deilig søtlig kirsebærpreg. Stor og mektig smak som er som nesen sødmefull og bløt, lang ettersmak. God i dag allerede selv om tanninene er godt fremme.
 
****+
Paje Riserva 1996 (varenr 45214, bestillingsutvalg, kr 299,90)
Røde skogsbær, krydder og vegetalsk preg på nesen. Smaken er kraftig men mer lukket enn de andre, bør lagres 2-3år før den nytes.
 
Standardutgaven av husets Barbaresco er også tilgjengelig i 96-versjon og her er volum selvsagt langt større. Den er naturligvis en mindre kompleks vin, men like fullt et svært godt kjøp for prisen er gunstige kroner 225,90 (varenr 31906, bestillingsutvalg). Produttoris enkleste nebbiolotolkning, Nebbiolo Langhe 1998, er også en usedvanlig god vin i sin prisklasse (varenr 45208, bestillingsutvalg, kr 149,90).

Remi Madsen

Red. anm.: I Oslo har utsalget i Steen & Strøm følgende på lager: Ovello 1996, Montefico 1996, Rio Sordo 1995/1996, Montestefano 1996, Moccagatta 1996, Pora 1995. Antallet av de enkelte viner er begrenset.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her