TEST: Dette er champagnene som gir aller mest for pengene og som er å få tak i til 17. maifesten
Test

Dette er champagnene som gir aller mest for pengene og som er å få tak i til 17. maifesten

Champagneutvalget på polet er helt fantastisk, og dekker ethvert behov fra den rimeligste til 250 kroner og oppover. Men noen gir bedre valuta for pengene enn andre.

Champagne er aldri billig, men som med all annen type vin er det store prisforskjeller som reflekterer etterspørsel og status mer enn nødvendigvis kvaliteten objektivt sett. 

Derfor har vi plukket ut noen champagner som gir bedre valuta for pengene enn andre, blant 360 champagner som er vurdert de siste par årene.

På neste side finner du 360 champagner som får 85 poeng og mer og som er å finne i butikk eller kan bestilles

De aller beste kjøpene på øverste hylle kjennetegnes av stor kompleksitet, på linje med det aller beste fra denne sagnomsuste appellasjonen nord i Frankrike.

De Sousa Mycorhize er en slik champagne, laget i et svært begrenset antall, rundt 1200 flasker, av chardonnaydruer fra grand cru-landsbyen Avize i Côte des Blancs. De er biodynamisk dyrket og etter spontangjæringen modnes basevinen i brukte 225 liters fat (barriques) før den får tre år på bunnfallet i flaskene etter gjæringen som skaper boblene. Og de er helt perfekte. Sammenlignet med områdets toppcuveer er prisen på 667 kroner veldig gunstig. 

Tribaut Schloesser L'authentique 2009 er en annen imponerende champagne som har fått mye kompleksitet etter sju år på bunnfallet i flasken. Den er pinot noir-dominert og druematerialet kommer fra Aÿ, Écueil og Romery i Montagne de Reims. Den første en grand cru-landsby, de to andre har betydelig lavere status i områdets klassifikasjon (henholdsvis 90 og 85 prosent av 100), men siden det er brukt druer gamle vinstokker er konsentrasjonen høy, også denne champagnen er modnet i fransk eik før flaskemodningen. 

Vincent Couche Chardonnay de Montgueux, Barrat-Masson Les Margannes Brut Nature og Coessens Largillier Brut Nature er tre andre champagner som kombinerer super konsentrasjon og et godt terroiruttrykk med en veldig god pris og samtlige er representanter for den nye generasjon av vinbønder som lager champagne selv, såkalt grower's champagne. 

Vincent Couche Chardonnay de Montgueux kommer fra Montgueux i Côte des Bar, den sørlige delen av Champagne som i de senere år har fått mye oppmerksomhet, ikke bare for sin chardonnay som i dette tilfellet men også for sin pinot noir. Det er Coessens Largillier Brut Nature et veldig godt eksempel på, et strålende uttrykk for champagne laget av denne druen alene. 

Barrat-Masson Les Margannes Brut Nature kommer fra Côte de Sézanne, et annet underområde som er i vinden, særlig for sin chardonnay, som denne champagnen er et veldig godt eksempel på. 100 prosent chardonnay fra sterkt kalkholdig leire har gitt en champagne som er så lekker som den kan bli og altså til en like lekker pris.

Beste kjøp under 450 kroner  

A.D. Coutelas Origin' Extra Dry Gold 

Barrat-Masson Fleur de craie Extra Brut 

A.D. Coutelas Eloge Premier Cru Blanc de Blancs Brut  

Barbichon Blanc de Blancs Brut 

Benard-Pitois Blanc de Blancs Brut 2006

Laherte Blanc de Blancs Brut Nature 

Beste kjøp under 300 kroner

Bénard-Pitois Brut Réserve

Moutardier Cuvée Carte d'Or Brut 

Philizot & Fils Brut numéro 3

På neste side finner du 360 champagner som får 85 poeng og mer og som er å finne i butikk eller kan bestilles

 

Slik er testen gjennomført:

Champagnene er smakt over en periode på drøyt to år, men de er samtlige å få tak på polet. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen