Tester
Disse sjeldne perlene fra Campania er den beste grunnen til dra på spesialpolet

Disse sjeldne perlene fra Campania er den beste grunnen til dra på spesialpolet

Det er chabliser og italienske hvitviner som fyller opp spesialpolhyllene fra 2. juni, og noen av dem er verd turen alene.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2016 - 10:58

Med chablis grand cru som i mange tilfeller har passert 600 kroner og premier cru på vei mot 400 kroner, er disse vinene ikke lenger de samme gode kjøpene sammenlignet med eksempelvis Sentral-Burgund. 

Men nordmenn er et chabliselskende folkeferd, så etterspørselen stopper neppe av den grunn. I denne månedens spesialpolslipp er det 106 chabliser, først og fremst fra 2014-årgangen.

Og ikke overraskende er William Fevres chabliser i toppform i 2014 som lover veldig godt for dem som dyrker en klassisk chablisstil med god syre, tydelig mineralpreg og balansert alkohol. Spesielt er ultramineralske Cote des Bouguerots en lekkerbisken, om enn ikke like fantastisk som i 2012.

Her kan du lese mer om denne spesielle vinen

Resten av de 200 hvitvinene som legges ut for salg i spesialpolhyllene i morgen er italienere. 

Aller mest imponerende er Cuomos viner som tilbedere av Amalfikysten sikkert har stiftet bekjentskap med på en av kyststripas mange restauranter. Nå er de altså tilgjengelig i Norge - noe som i seg selv er verd en tur innom spesialpolet.

Det er Andrea Ferraioli og Marisa Cuomo som lager disse fantastiske vinene. Foto: bruno bruchi

Livio Felluga er på plass igjen i Norge etter en tids fravær. I tillegg til at toppvinen Terre Alte er på spesialpolet, finnes det også flere og rimeligere viner i bestilling som er verd å snuse på.  

Les om Felluga og andre toppviner fra Friuli

Den får følge av mange andre viner fra Friuli.

Her kan du lese mer om Friuli og ikke minst de røde vinene fra området

Fra Friuli kommer dessuten en av Italias mest etterspurte matvarer

Slik er testen gjennomført:

Produktene er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets spesialutvalgsmaking.

Nedenfor er de 75 produktene listet etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt.

Lanseringsstart er kl 10.00 den 2. juni 2016. Tema for spesialpolet i april er chablis og italiensk hvitvin. Til sammen drøyt 200 varelinjer legges ut for salg. 

De sju polbutikkene som har varene er Aker Brygge, CC Vest på Lysaker, Valkendorfsgaten i Bergen, Hamar, Sandefjord, Sandnes sentrum og Valentinslyst i Trondheim.  

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her