Drikke

Sommerens beste roseviner

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

I Aperitifs polliste er det 265 roséer som er testet det siste året. Dermed vet du hva du skal satse på når du skal kjøpe inn de rosa dråpene.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2017 - 13:00

Rosévin er egentlig vanskelig å lage for en hver skjønnhetsfeil skinner gjennom. Vinstilen er jo egentlig en selvmotsigelse siden det er røde druer som brukes samtidig som målet er at det skal smake minst mulig rødvin.

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

For noen produsenter er rosévin av den grunn en bigeskjeft. Det ville være meningsløst å kaste bort sine beste druer på noe som kanskje ikke blir så vellykket og som har langt kortere liv og oppnår lavere pris enn en rød vin av de samme druene. Derfor brukes gjerne druer fra yngre vinstokker som også plukkes litt tidligere for at de skal beholde mest mulig friskhet og for all del ikke bringe med seg råte eller overmodne frukttoner eller for høy alkohol. 

Her kan lese mer om kunsten å lage slik vin

De beste rosévinene kjennetegnes alltid av godt håndverk, er gjæret med druenes egne gjærsopper eller nøytral kjøpegjær. De smaker derfor vin og ikke sukkertøy eller Gøy-saft. De er dessuten laget av produsenter som enten er spesialister på denne vinstilen eller som liker utfordringer. 

Blant rosévinene som er å få kjøpt akkurat nå er flere av mine favoritter ikke uventet fra Provence som Léoube, Dom. La Suffrene og Ch. Simone samt kjendisrosé nummer én Miraval. Loire stiller også sterkt med pinot noir fra Dom. Bailly-Reverdy i Sancerre og cabernet franc fra Dom. Fabrice Gasnier i Chinon. Rosa nebbiolo er populært i Norge og best i klassen er Scarzello som har både 2015 og 2013 for salg.

Disse får konkurranse av «outsiderne» Reichsrat von Buhl med pinot noir fra Pfalz og Contino med utviklet graciano/garnacha fra Rioja.  

De beste lager altså roséviner som holder noen år, noe som står i stor kontrast til den store mengden av rosa viner som bør nytes i løpet av året. 

Slik er testen gjennomført  

De 265 rosévinene er smakt over en periode på et drøyt år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene et godt pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (api), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang. 

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her