Drikke
Lagringsdyktig rødvin fra Provence

Lagringsdyktig rødvin fra Provence

Bandol er Provences grand cru for rødvin, og ekstra god holdbarhet har vinen når den kommer i magnum.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2014 - 14:55

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dom. La Suffrene Bandol Les Lauves 2008 (9006)er allerede en drikkevennlig og morsom vin, men den vil utvikle seg videre i flasken i minst 15 år til. Det sørger både formatet og ikke minst råvarene for.

Høytliggende vinmarker

Den kommer fra en helt spesiell parsell med eldre vinstokker. Den måler bare én enkelt hektar og er blant de høyestliggende i Bandol. Så høyt oppe i åsen er det sand og kalkstein som dominerer jordsmonnet, noe som gir en mer elegant vinstil enn lengre ned hvor det blir mer og mer leire. Dessuten tar mistralvinden mer i høyden og gir en bedre ventilasjon, hvilket er gunstig for å unngå overoppheting for druene i dette solrike klimaet.

Les mer om Bandol

Domaine la Suffrene har tilsammen 52 hektar fordelt på en myriade av parseller. Deres vanlige røde, Dom. La Suffrene Bandol 2010 (9007), er dermed en miks av flere parseller.

Noen få flasker igjen

En bunnsolid vin den også som har gang på gang har demonstrert sitt lagringspotensial. Det finnes i skrivende stund noen ytterst få flasker av 1999-årgangen igjen på Linderud-polet i Oslo.

Les mer om 1999-årgangen

Bandol er intet unntak når det gjelder økende alkoholprosenter. Men allerede i utgangspunktet var dette potente viner, så økningen fra 13,5 til nå 14,5 på et par tiår er ikke plagsom.  

Rosé dominerer

Ellers er det rosévin som sørger for smør på brødet også hos Domaine la Suffrene. Så mye som to tredeler av volum innen Bandol er rosévin, hvilket egentlig er trist siden disse vinene er ment for tidlig konsum, men henter sine druer fra de samme vinmarkene som de røde. 2013-utgven av deres flotte rosé, Dom. La Suffrene 2013 (10102), må du vente enda noen måneder på.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her