Drikke

Sommerens beste roseviner

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

I Aperitifs polliste er det 265 roséer som er testet det siste året. Dermed vet du hva du skal satse på når du skal kjøpe inn de rosa dråpene.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2017 - 14:00

Rosévin er egentlig vanskelig å lage for en hver skjønnhetsfeil skinner gjennom. Vinstilen er jo egentlig en selvmotsigelse siden det er røde druer som brukes samtidig som målet er at det skal smake minst mulig rødvin.

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

For noen produsenter er rosévin av den grunn en bigeskjeft. Det ville være meningsløst å kaste bort sine beste druer på noe som kanskje ikke blir så vellykket og som har langt kortere liv og oppnår lavere pris enn en rød vin av de samme druene. Derfor brukes gjerne druer fra yngre vinstokker som også plukkes litt tidligere for at de skal beholde mest mulig friskhet og for all del ikke bringe med seg råte eller overmodne frukttoner eller for høy alkohol. 

Her kan lese mer om kunsten å lage slik vin

De beste rosévinene kjennetegnes alltid av godt håndverk, er gjæret med druenes egne gjærsopper eller nøytral kjøpegjær. De smaker derfor vin og ikke sukkertøy eller Gøy-saft. De er dessuten laget av produsenter som enten er spesialister på denne vinstilen eller som liker utfordringer. 

Blant rosévinene som er å få kjøpt akkurat nå er flere av mine favoritter ikke uventet fra Provence som Léoube, Dom. La Suffrene og Ch. Simone samt kjendisrosé nummer én Miraval. Loire stiller også sterkt med pinot noir fra Dom. Bailly-Reverdy i Sancerre og cabernet franc fra Dom. Fabrice Gasnier i Chinon. Rosa nebbiolo er populært i Norge og best i klassen er Scarzello som har både 2015 og 2013 for salg.

Disse får konkurranse av «outsiderne» Reichsrat von Buhl med pinot noir fra Pfalz og Contino med utviklet graciano/garnacha fra Rioja.  

De beste lager altså roséviner som holder noen år, noe som står i stor kontrast til den store mengden av rosa viner som bør nytes i løpet av året. 

Slik er testen gjennomført  

De 265 rosévinene er smakt over en periode på et drøyt år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene et godt pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (api), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang. 

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her