Drikke
Noen av disse hvitvinene er helt i verdensklasse

Noen av disse hvitvinene er helt i verdensklasse

Aase E. Jacobsen
01 August 2014 - 14:40

De aller beste hvitvinene fra Sør-Afrika er ifølge denne testen å finne blant viner laget av mindre kjente druer som roulette blanc, ulike drueblandinger, rene sauvignon blanc-viner og selvsagt vin av chenin blanc.

Bli med å smake sørafrikansk vin du også

Det virker som om sørafrikanerne har fått et veldig godt grep om sauvignon blanc, i hvert fall gir denne testen gode signaler om det.

Les mer om en mester med sauvignon blanc

Men panelet hadde ventet seg mer karakter i chenin blanc som jo er Sør-Afrikas hvite nasjonaldrue.

Den største skuffelsen er imidlertid chardonnayene. Lufta virker å ha gått helt ut av ballongen, om det noen gang var luft å snakke om. Men det er faktisk her storselgerne på det norske markedet har befunnet seg.

Slik ble testen gjennomført:
Testen, som ble gjennomført 12. og 16. juni 2014, omfatter totalt 39 sørafrikanske hvitviner. Smakingen ble foretatt blindt etter druetype og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her er testens vinnere i de ulike kategoriene

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Den beste sørafrikanske chenin blanc

NEDERBURG ANCHORMAN CHENIN BLANC 2012
85 poeng
En seriøs vin med god moden frukt, bra friskhet og fylde samt pen eikebruk. Den tydelig e sødmen gjør at vinen egner seg best til krydret mat.
Varenr 12438
Bestillingsutvalg
Kroner 179,90

 

Se hvordan resten av chenin blanc-vinene fra Sør-Afrika gjør det

 

 
 
 
 
 
 
 

Den beste sørafrikanske sauvignon blanc

LOMOND SUGARBUSH SAUVIGNON BLANC 2012
86 poeng
Denne hvitvinen konkurrerer med de beste sauvignon blancene fra så vel Loire som New Zealand. Et nydelig følge til rikere retter, både med sjømat og lyst kjøtt.
Varenr.  49181
Bestillingsutvalg
Kroner 175

 

Se hvordan resten av sauvignon blanc-vinene gjør det

 

Se hvordan chardonnayene gjør det

 

 
 
 
 
 
 

Den beste hvitvinen fra Sør-Afrika basert på andre druer og blandinger

SEQUILLO 2008
88 poeng
Denne hvitvinen er laget av en av Sør-Afrikas største vinmakerstjerner, Eben Sadie. Han bruker druer fra gamle vinstokker og det merkes på smaken. Dette er en skikkelig kraftpakke. Prøv den gjerne til lam.
Varenr. 59599
Bestillingsutvalg
Kroner 225

 

Se hvordan resten av de andre vinene gjør det

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her