Drikke
Nyhetene på spesialpolet april 2014

Nyhetene på spesialpolet april 2014

Aase E. Jacobsen
02 April 2014 - 14:50

Nyhetene på spesialpolet i mars domineres både i antall og kvalitet av Mosel. Det første er fordi innkjøperne vurderer Mosel-vinene i 2012 for å være gjennomgående noe mer vellykkete enn resten av Tyskland.

Blant de 67 vinene som ble smakt denne uken, er da også Mosel-vinene i overveldende flertall blant de som skårer 90 poeng og mer.

Selvsagt er det mange kjente navn i teten, som Haag – blant de tørre og Prüm blant de søtere. Men også yngre krefter gjør seg gjeldende. Absolutt best av alle er Andreas Wollenweiders Beerenauslese. Ikke billig, men er du hekta på disse edelsøte dråpene – som for øvrig var veldig sjeldne i 2012 – så er den et godt valg.

På den tørrere siden er Wollenweider også et sterkt navn. Du bør også notere deg imponerende Lauer i Ayl, A.J Adam i Dhron, Müllen i Trarbach og Wagner i Saarburg.

Fordelen med disse «ukjente» navnene er at prisene er veldig gunstige. Toppnavnene både i Mosel, Nahe, Rheinhessen, Pfalz og Rheingau, og spesielt på Grosses og Erstes Gewächs er at de har skutt i været og passert både 500 og 600 kroner som er en barriere for mange.

En rekke tyske rødviner er også innkjøpt, faktisk er det kjøpt inn mer til dette slippet enn det selges i løpet av et helt år i Norge. Nå sier det nok mest om den labre interessen for tysk rødvin. På den positive siden: Prisene er gunstige sammenlignet med hva tyskeren må betale. Men du får mye eik på kjøpet!

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Bli en mester i vinaromaer med dette duftsettet

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, Vika i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen. I tillegg selges enkelte av varene i fire andre utsalg (Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest samt Trondheim fra november 2013. Se listen for utvidet distribusjon ovenfor). Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Listene du finner ovenfor er inndelt i kategorier A og B hvor den første sikter til distribusjon til Vika og Valkendorf. B er full distribusjon, altså til alle syv FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">spesialpolutsalg, inkludert Valentinlyst i Trondheim, Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her