Test av julebrusen 2007

Redaksjonen
06 Desember 2007 - 17:50

Lerums Julebrus er den klare vinneren av årets julebrustest. I fjor ble den med nød og neppe reddet av en underskriftsaksjon. Lerum hadde nemlig besluttet å stryke den fra sortimentet.

 
Enige med Julebruskongen
I fjor rakk den derfor ikke å bli med i testen, og i år gjør den altså rent bord. Borgs røde julebrus som var fjorårets vinner følger hakk i hel.

Og Aass' julebrus får et helt annet endelikt når bare ungdommer sitter i panelet. For i år er det 12 unge i alderen 12 til 23 år fra hele landet som har avsagt sin julebrusdom. Dette er nok et resultat Julebruskongen er mer fornøyd med.

Voksen og ung smak er forskjellig, men de unge er faktisk ganske så kritiske overfor kunstige og billige smaker. Kresne forbrukere som vet akkurat hva de vil ha og ikke lar seg avspise med dårlig kvalitet.

Barndomsminner
Selv om julefargen er rød, er ikke alle enige at også julebrusen skal være det. Best blant de brune utgavene er Hamar/Lillehammer Bryggeri Julebrus med Arendals Julebrus som en god nummer to.

Det er en klar tendens i at den julebrusen ungdommene er vokst opp med, er med på å prege smaken, men slett ikke alltid. Det har nok mye med å gjøre at kjedene sørger for at "nasjonale" merker er tilgjengelig overalt.

Slik ble testen gjennomført
I alt 20 julebrus ble testet. Smakingen ble foretatt blindt. Paneldeltakerne fikk ingen opplysninger om produktene før smaking. De forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Det ble dessuten benyttet blå glass slik at fargen ikke skulle påvirke bedømmelsen i nevneverdig grad. Først etter at poenggivingen var avsluttet, fikk de vite hvilken julebrus som skjulte seg bak numrene.

Julebruspanelet bestod av:

• Jonathan Kolbu, 14 år, Son
• Sebastian Kolbu, 16 år, Son
• Karl Edvin Simenstad, 15 år, Oslo
• Jesper Amundsen, 12 år, Oslo
• Julie Sørbøe, 13 år, Arendal
• Helene Andreassen, 13 år, Arendal

• Sandra Andreassen, 13 år, Arendal
• Henning Straume, 12 år, Bergen
• Camilla Sagplads, 23 år, Tynset
• Fredrik Jacobsen 18 år, Bodø
• Linda Cathrine Stenvold, 20 år, Tromsø
• Birte Nordgård, 20 år, Tromsø

Lenkene nedenfor leder deg til testens to artikler

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her