Test av julebrusen 2007

Redaksjonen
06 Desember 2007 - 17:50

Lerums Julebrus er den klare vinneren av årets julebrustest. I fjor ble den med nød og neppe reddet av en underskriftsaksjon. Lerum hadde nemlig besluttet å stryke den fra sortimentet.

 
Enige med Julebruskongen
I fjor rakk den derfor ikke å bli med i testen, og i år gjør den altså rent bord. Borgs røde julebrus som var fjorårets vinner følger hakk i hel.

Og Aass' julebrus får et helt annet endelikt når bare ungdommer sitter i panelet. For i år er det 12 unge i alderen 12 til 23 år fra hele landet som har avsagt sin julebrusdom. Dette er nok et resultat Julebruskongen er mer fornøyd med.

Voksen og ung smak er forskjellig, men de unge er faktisk ganske så kritiske overfor kunstige og billige smaker. Kresne forbrukere som vet akkurat hva de vil ha og ikke lar seg avspise med dårlig kvalitet.

Barndomsminner
Selv om julefargen er rød, er ikke alle enige at også julebrusen skal være det. Best blant de brune utgavene er Hamar/Lillehammer Bryggeri Julebrus med Arendals Julebrus som en god nummer to.

Det er en klar tendens i at den julebrusen ungdommene er vokst opp med, er med på å prege smaken, men slett ikke alltid. Det har nok mye med å gjøre at kjedene sørger for at "nasjonale" merker er tilgjengelig overalt.

Slik ble testen gjennomført
I alt 20 julebrus ble testet. Smakingen ble foretatt blindt. Paneldeltakerne fikk ingen opplysninger om produktene før smaking. De forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Det ble dessuten benyttet blå glass slik at fargen ikke skulle påvirke bedømmelsen i nevneverdig grad. Først etter at poenggivingen var avsluttet, fikk de vite hvilken julebrus som skjulte seg bak numrene.

Julebruspanelet bestod av:

• Jonathan Kolbu, 14 år, Son
• Sebastian Kolbu, 16 år, Son
• Karl Edvin Simenstad, 15 år, Oslo
• Jesper Amundsen, 12 år, Oslo
• Julie Sørbøe, 13 år, Arendal
• Helene Andreassen, 13 år, Arendal

• Sandra Andreassen, 13 år, Arendal
• Henning Straume, 12 år, Bergen
• Camilla Sagplads, 23 år, Tynset
• Fredrik Jacobsen 18 år, Bodø
• Linda Cathrine Stenvold, 20 år, Tromsø
• Birte Nordgård, 20 år, Tromsø

Lenkene nedenfor leder deg til testens to artikler

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her