Tid for rosé

De første vårtegnene vekker atter lysten på rosé, en av de mest fleksible vintypene som finnes. Forutsatt at den er så god som ukens to viner.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2012 (48339) tilhører kremen av roséer som har fått fast plass i en rekke polutsalg over hele landet. Men mange vil nok undre seg over at det virkelig er en rosé siden fargen er uvanlig dyp. Så er den laget av montepulcianodruer fra vinmarkene som gir rødvinen med samme navn. Som også lages av Masciarelli og er en av Abruzzos aller beste viner som dynges ned av glass, drueklaser, poeng og lovord. Rød montepulciano på dette nivået kjennetegnes av svært tett farge og masse smak, men til en svært høy pris. Den rosa utgaven derimot er utrolig gunstig priset. Mest sannsynlig er det snakk om druer fra yngre vinstokker eller druer som ikke er "verdig" å inkluderes i den store vinen.

Selv om rosé er billigere å lage, ingen fat- eller flaskemodning er involvert, er det likevel en aldri så liten gavepakke. Og en utmerket anledning til å få et nytt syn på rosé, for dette er seriøse saker som fullstendig fyller rollen til en rødvin. Den passer derfor sågar til rødt kjøtt, så vel rått (carpaccio eller tartar) som kokt, stekt eller grillet, men selvsagt også lysere kjøttsorter. Og gjerne med god saus for denne roséen har til og med et fint tanninbitt i tillegg til god syre. Men det er først og fremst frukt som karakteriserer en rosa vin, og det har denne i bøtter og spann.

Duften er småkompleks og byr på søte, røde og mørke bær, tropisk frukt og noe banan.Sistnevnte primæraroma vil forsvinne i løpet av noen måneder. I munnen er bærfylden, -sødmen og -friskheten stor og deilig. Dette er for øvrig en av få roséviner som både tåler og har godt av litt lagring. 2004 drikker eksempelvis perfekt i øyeblikket.

Dens lillebror Masciarelli Rosato 2012 (47336) skal imidlertid nytes i løpet av den kommende lyse årstiden. For denne vinens styrke er dens besnærende friskhet, og dermed et alternativ til hvitvin mer enn rødvin. Drikk den derfor til skalldyrtallerkenen, til så vel hvit som rød fisk med saus, til grillet sjømat, til reker med majones og til småretter som salater eller tapas. Den perfekte picnicvin med andre ord.

Dette er altså de rosa utgavene av montepulcianodruen som er Abruzzo-fylkets store stolthet. I hvert fall når den er i hendene på gode produsenter som Masciarelli. Selv om deres toppversjon av montepulciano ikke akkurat gir sommerlige assosiasjoner, passer den noe mer fatpregete Marina Cvetic Montepulciano d'Abruzzo 2001 (44716) veldig godt til seriøs grillmat, særlig på småhustrige kvelder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her