Til deg selv eller som gave

Ingenting slår burgunderne, enten de er røde eller hvite, i eleganse, synes nå vi, da. Den trofaste Bordeaux-fansen vil sikkert betakke seg, men gi nå en spenstig pinot noir som de vi foreslår denne uken en sjanse. Ikke blir du ribbet heller. Kanskje noe å tenke på for ønskelisten?

Samtidig med at vi kan fryde oss over at prisene på burgundere raser etter siste ukes trendsettende Beaune-auksjon som resulterte i et nivå 25 prosent lavere enn i 2000, må vi forholde oss til fjorårets priser inntil det nye prisnivået får etablert seg. Men det nok ingen i mot, bortsett fra produsentene selvsagt, at prisene blir lavere.

Mange klager over prisnivået på burgundere og at det er umulig å finne noe som er godt til en akseptabel pris. De fleste burgundere som er tilgjengelige nå er dessuten ganske unge. Og få synes at det er riktig å nyte en god burgunder til tre eller fire hundrelapper før den nærmer seg modningstidspunktet.

En rimelig priset rød burgunder, det er nok rødt som er mest interessant tatt sesongen i betraktning, kan imidlertid gi enormt mye glede så lenge du velger riktig. Her er noen tips som vil løfte stemningen atskillige hakk, eller hvis du velger å bruke dem som julegaver, vil bli mottatt med stor grad av takknemlighet.

For å begynne med kanskje den aller beste under 200 kroner: Marc Colin Santenay 2003 (7262) fra superprodusenten Marc Colin. Syrefrisk og uimotståelig deilig med skogbunn- og kaffearomaer i duften. Innsmigrende bærpreget, saftig og med flott fasthet. En vin som er perfekt til delikate retter med fugl og lyst kjøtt. Og dessverre nesten helt utsolgt. Kun de aller raskeste får kloa i de 88 flaskene som var på lager sist mandag.

2000-utgaven kommer til norske lagre til våren og selv om årgangen generelt sett er svakere enn 99 for røde viner i denne delen av Burgund, kan vi likevel forvente oss en vellaget vin. Colins beste Santenay med tilnavnet Vieilles Vignes må du imidlertid til Continental i Oslo for å smake da hotellet kjøper hele den norske kvoten av denne høyt ansette vinen. 99-versjonen er et godt påskudd til å ta seg en tur på Theatercaféen eller Annen Etage.

Andre godbiter fra samme appellasjon, men i en helt annen stil, er de to Santenay'ene til Lucien Muzard: Muzard Santenay Champs Claude Vieilles Vignes 2011 (45584) er svært lett å like og ikke minst forstå. Den er saftig, rund og behagelig med god frukt og kirsebær, jordsmonn og litt krydrete tanniner i finishen. En fin partner til lam, kalv eller fugl med litt fet saus. Storebror Muzard Santenay 1.er Cru Maladière 2005 (45585) er strengt tatt for dyr for denne sammenhengen siden den koster over to hundrelapper, men er alternativet for den som vil ha en kraftig tilnærming til Burgund. Duften har snev av animalske aromaer, smaken er saftig med god tett fruktighet og fine syrer. En vin som enten bør legges i kjelleren et år eller to, eventuelt gis følge av smaksrik mat, basert på rødt kjøtt som okse, elg eller hjort.

Men det finnes andre og enda rimeligere alternativer. Som de to vinene fra kooperativet Les Caves des Hautes-Côtes de Beaune. Bourgogne Hautes-Cotes de Beaune Vieilles Vignes (Tête de Cuvée) 1995 (32307) og Caves Hautes-Côtes Bourgogne Cuvée de Prestige 2005 (31847) . Den første har en del tanniner og trenger mat å bryne seg, helst rødt kjøtt som okse eller lettere vilt som hjort eller elg med en god og fet saus til. Alternativt kan du putte den i kjelleren og la den ligge et par år i håp om at den skal rundes av noe.

Cuvée Prestige 1998 derimot er mer drikkemoden selv om også denne har fine tanniner. Duften er klassisk pinot noir med både jordsmonn, skogbunn, modne røde bær og fatkrydder. Den er saftig og elegant i munnen, god stofflighet og tanninstruktur. Svært bra finish. Denne vinen som er så langt unna den moderne søtlige vinstilen som du kan komme, må ha mat. Og den er altetende for her kan du velge fra nær sagt hele kjøttdisken.

Foto: Roger Kolbu

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen