Til mat og meditasjon

Mens vi venter på sommervarmen, koser vi oss med en vin som passer årstiden perfekt, passe smakskraftig og samtidig med god friskhet. Det er ukens vinvalg fra Apéritif. 26.05.99
Redaksjonen
27 April 1999 - 02:13

San Rocco 1996 (varenr. 13543, kr 133, testutvalg) fra produsenten Tedeschi i Veneto er en mellomting mellom områdets friske valpolicellaer og de kraftige amaroner. En såkalt ripassovin hvilket innebærer at den unge og relativt syrlige valpolicellavinen flyttes fra ståltanker over i de store fatene hvor amarone nylig har gjennomført sin gjæring. Amarone er laget av tørkede druer og er følgelig sødmerik. Den unge vinen starter derfor sin andre gjæring på bunnfallet etter sin kraftige storebror, og resultatet er en rikere vin med litt høyere alkoholgehalt, en touch av sødme og bedre fylde.
 
Tedeschi har benyttet valpolicella laget av druer fra utvalgte vinmarker til denne vinen. Det er de klassiske druene for valpolicella (og amarone): corvina, rondinella, molinara og dindarella, samt noe sangiovese (ripasso er en vino da tavola). Etter annengangsgjæringen på amaronebunnfallet får vinen et opphold på to år i store velbrukte slovenske fat.
 
Frem til nå har San Rocco vært solgt som 1993 som er perfekt moden i øyeblikket, forutsatt at du liker tertiæraromaene av rosiner og annen tørket frukt. 1996 som er i salg i noen butikker allerede er selvsagt mye yngre, men også en betydelig bedre vin. Produsenten har forbedret vinifikasjonsmetodene for å løfte frukten frem. Og har absolutt lyktes med det. Denne yppige vinen med masse mørk og tørket frukt samt nydelige syrer nytes best til kjøttretter med lyst kjøtt, eller letter retter med rødt kjøtt, for eksempel gravet rødt kjøtt, eller carpaccio med masse parmesan og god olje. 1996 er en bedre årgang enn forgjengeren 1993 og tåler godt lagring tre-fem år hvis du foretrekker de mer utviklede aromaene.
 
Øker din nysgjerrighet på Venetos viner etter å ha smakt San Rocco, bør du absolutt også prøve Tedeschis Amarone 1995 til kroner 245,70 (varenr. 31531, bestillingsutvalg). En vellaget "standard"-amarone i en god årgang som godt kan nytes nå til viltretter med kraftige sauser, eller som i Veneto til hestekjøtt, parmesan eller gorgonzola. Når amarone har fått noen år på seg, gjerne 10 år, er den enda bedre til så vel smaksrike viltretter og modne oster som til peiskosen (vino di medetazione, heter det lokalt). 1996-årgangen som kommer senere i år blir enda bedre, med tiden, for Tedeschi har fra og med det året introdusert en nyvinning i prosessen for tørking av druene som gir renere og bedre viner. Lufttørking av druer har sine ulemper i form av råte (botrytis av det uedle slaget) som alltids har gitt en spesiell karakter til amarone. Med den nye metoden for fuktighet- og temperaturkontrollert tørking forsvinner aroamene. Noen vil kanskje si dessverre, men de første smaksprøvene fra Tedeschi lover svært godt.
 
Du synes kanskje amarone er dyrt? Vel, prisene starter på minimum 200 kroner, og det er ikke dyrt internasjonalt sett. Om amarone setter avtrykk i lommeboken, så gjør den det i hvert fall i minnet. En vin å elske som navnet antyder, for amarones besnærende kombinasjon av høy syrlighet og smakskraft, sødme og høye alkohol, er vanskelig å føle noe for, men det er neppe avsky.
Tekst Aase E. Jacobsen.
26.05.99
 
Les mer
Risotto - Hvitt gull
Den italienske suksessen MASI
Apéritifs Polliste Italia, Veneto
Apéritifs Kokebok
Kart
 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pannestekt skrei med tomat og løk
Dagens rett

Pannestekt skrei med tomat og løk

Om det er skrei eller torsk du velger, så blir den saftig og mettende med denne enkle tilberedningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her