Til mat og meditasjon

Mens vi venter på sommervarmen, koser vi oss med en vin som passer årstiden perfekt, passe smakskraftig og samtidig med god friskhet. Det er ukens vinvalg fra Apéritif. 26.05.99
Redaksjonen
27 April 1999 - 01:13

San Rocco 1996 (varenr. 13543, kr 133, testutvalg) fra produsenten Tedeschi i Veneto er en mellomting mellom områdets friske valpolicellaer og de kraftige amaroner. En såkalt ripassovin hvilket innebærer at den unge og relativt syrlige valpolicellavinen flyttes fra ståltanker over i de store fatene hvor amarone nylig har gjennomført sin gjæring. Amarone er laget av tørkede druer og er følgelig sødmerik. Den unge vinen starter derfor sin andre gjæring på bunnfallet etter sin kraftige storebror, og resultatet er en rikere vin med litt høyere alkoholgehalt, en touch av sødme og bedre fylde.
 
Tedeschi har benyttet valpolicella laget av druer fra utvalgte vinmarker til denne vinen. Det er de klassiske druene for valpolicella (og amarone): corvina, rondinella, molinara og dindarella, samt noe sangiovese (ripasso er en vino da tavola). Etter annengangsgjæringen på amaronebunnfallet får vinen et opphold på to år i store velbrukte slovenske fat.
 
Frem til nå har San Rocco vært solgt som 1993 som er perfekt moden i øyeblikket, forutsatt at du liker tertiæraromaene av rosiner og annen tørket frukt. 1996 som er i salg i noen butikker allerede er selvsagt mye yngre, men også en betydelig bedre vin. Produsenten har forbedret vinifikasjonsmetodene for å løfte frukten frem. Og har absolutt lyktes med det. Denne yppige vinen med masse mørk og tørket frukt samt nydelige syrer nytes best til kjøttretter med lyst kjøtt, eller letter retter med rødt kjøtt, for eksempel gravet rødt kjøtt, eller carpaccio med masse parmesan og god olje. 1996 er en bedre årgang enn forgjengeren 1993 og tåler godt lagring tre-fem år hvis du foretrekker de mer utviklede aromaene.
 
Øker din nysgjerrighet på Venetos viner etter å ha smakt San Rocco, bør du absolutt også prøve Tedeschis Amarone 1995 til kroner 245,70 (varenr. 31531, bestillingsutvalg). En vellaget "standard"-amarone i en god årgang som godt kan nytes nå til viltretter med kraftige sauser, eller som i Veneto til hestekjøtt, parmesan eller gorgonzola. Når amarone har fått noen år på seg, gjerne 10 år, er den enda bedre til så vel smaksrike viltretter og modne oster som til peiskosen (vino di medetazione, heter det lokalt). 1996-årgangen som kommer senere i år blir enda bedre, med tiden, for Tedeschi har fra og med det året introdusert en nyvinning i prosessen for tørking av druene som gir renere og bedre viner. Lufttørking av druer har sine ulemper i form av råte (botrytis av det uedle slaget) som alltids har gitt en spesiell karakter til amarone. Med den nye metoden for fuktighet- og temperaturkontrollert tørking forsvinner aroamene. Noen vil kanskje si dessverre, men de første smaksprøvene fra Tedeschi lover svært godt.
 
Du synes kanskje amarone er dyrt? Vel, prisene starter på minimum 200 kroner, og det er ikke dyrt internasjonalt sett. Om amarone setter avtrykk i lommeboken, så gjør den det i hvert fall i minnet. En vin å elske som navnet antyder, for amarones besnærende kombinasjon av høy syrlighet og smakskraft, sødme og høye alkohol, er vanskelig å føle noe for, men det er neppe avsky.
Tekst Aase E. Jacobsen.
26.05.99
 
Les mer
Risotto - Hvitt gull
Den italienske suksessen MASI
Apéritifs Polliste Italia, Veneto
Apéritifs Kokebok
Kart
 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen
Dagens rett
Varmt kyllingsmørbrød - panini med kylling og ost

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen

Det er heller ikke mange ingrediensene som trengs for at det skal bli en suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her