Til mat og meditasjon

Mens vi venter på sommervarmen, koser vi oss med en vin som passer årstiden perfekt, passe smakskraftig og samtidig med god friskhet. Det er ukens vinvalg fra Apéritif. 26.05.99
Redaksjonen
27 April 1999 - 02:13

San Rocco 1996 (varenr. 13543, kr 133, testutvalg) fra produsenten Tedeschi i Veneto er en mellomting mellom områdets friske valpolicellaer og de kraftige amaroner. En såkalt ripassovin hvilket innebærer at den unge og relativt syrlige valpolicellavinen flyttes fra ståltanker over i de store fatene hvor amarone nylig har gjennomført sin gjæring. Amarone er laget av tørkede druer og er følgelig sødmerik. Den unge vinen starter derfor sin andre gjæring på bunnfallet etter sin kraftige storebror, og resultatet er en rikere vin med litt høyere alkoholgehalt, en touch av sødme og bedre fylde.
 
Tedeschi har benyttet valpolicella laget av druer fra utvalgte vinmarker til denne vinen. Det er de klassiske druene for valpolicella (og amarone): corvina, rondinella, molinara og dindarella, samt noe sangiovese (ripasso er en vino da tavola). Etter annengangsgjæringen på amaronebunnfallet får vinen et opphold på to år i store velbrukte slovenske fat.
 
Frem til nå har San Rocco vært solgt som 1993 som er perfekt moden i øyeblikket, forutsatt at du liker tertiæraromaene av rosiner og annen tørket frukt. 1996 som er i salg i noen butikker allerede er selvsagt mye yngre, men også en betydelig bedre vin. Produsenten har forbedret vinifikasjonsmetodene for å løfte frukten frem. Og har absolutt lyktes med det. Denne yppige vinen med masse mørk og tørket frukt samt nydelige syrer nytes best til kjøttretter med lyst kjøtt, eller letter retter med rødt kjøtt, for eksempel gravet rødt kjøtt, eller carpaccio med masse parmesan og god olje. 1996 er en bedre årgang enn forgjengeren 1993 og tåler godt lagring tre-fem år hvis du foretrekker de mer utviklede aromaene.
 
Øker din nysgjerrighet på Venetos viner etter å ha smakt San Rocco, bør du absolutt også prøve Tedeschis Amarone 1995 til kroner 245,70 (varenr. 31531, bestillingsutvalg). En vellaget "standard"-amarone i en god årgang som godt kan nytes nå til viltretter med kraftige sauser, eller som i Veneto til hestekjøtt, parmesan eller gorgonzola. Når amarone har fått noen år på seg, gjerne 10 år, er den enda bedre til så vel smaksrike viltretter og modne oster som til peiskosen (vino di medetazione, heter det lokalt). 1996-årgangen som kommer senere i år blir enda bedre, med tiden, for Tedeschi har fra og med det året introdusert en nyvinning i prosessen for tørking av druene som gir renere og bedre viner. Lufttørking av druer har sine ulemper i form av råte (botrytis av det uedle slaget) som alltids har gitt en spesiell karakter til amarone. Med den nye metoden for fuktighet- og temperaturkontrollert tørking forsvinner aroamene. Noen vil kanskje si dessverre, men de første smaksprøvene fra Tedeschi lover svært godt.
 
Du synes kanskje amarone er dyrt? Vel, prisene starter på minimum 200 kroner, og det er ikke dyrt internasjonalt sett. Om amarone setter avtrykk i lommeboken, så gjør den det i hvert fall i minnet. En vin å elske som navnet antyder, for amarones besnærende kombinasjon av høy syrlighet og smakskraft, sødme og høye alkohol, er vanskelig å føle noe for, men det er neppe avsky.
Tekst Aase E. Jacobsen.
26.05.99
 
Les mer
Risotto - Hvitt gull
Den italienske suksessen MASI
Apéritifs Polliste Italia, Veneto
Apéritifs Kokebok
Kart
 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her