Til tørrfiskens ære

Køen i serveringsteltet på torget i Sandrigo er lang. Bak respatexbord svetter landsbyens frivillige over svære gryter og stabler av plasttallerkener. Norditalienernes begeistrede prat blander seg med utrop fra en delegasjon tørrfiskelskere fra Røst; det
Redaksjonen
12 Mars 2003 - 02:40

Dampen står fra breddfulle gryter av nykokt ris og tørrfiskplukk med persille. Flasker av lokal vin tallrikt oppmarsjert, utleveres i bytte mot noen lire.

Det er høyt under taket i teltet som dekker store deler av torget foran landsbykirka. Praten bølger. Stolene står tett under bannere til tørrfiskens pris. Der du en vanlig fredag ettermiddag kan hvile kroppen i ettertenksom ro i ly av kirkeveggen, syder det i ostemasse over glødende kull. Det er Festa del baccala' - tørrfiskfestival - i Sandrigo.

Røst i Lofoten er mannsterkt tilstede under årets tørrfiskfestival: et femtitall mennesker med tilknytning til øyriket vest i havet er med. Sandrigo er vennskapsbyen til Røst, og år om annet sendes det delegasjoner over Vestfjorden både den ene og den andre veien. Først ute fra Italia var venetianeren Pietro Querini, som strandet på Røst i 1432. Uvær og uhell førte adelsmannen og hans mannskap fra Venezia, til en utpost mot verdens ende. Reisen skulle gå fra Kreta til Flandern for å gjøre seg rik på gullstukne silkestoffer og velduftende krydder. Istedenfor havnet et redusert båtlag på Rustene der de ble værende i tre måneder før ferden gikk hjem til Italia, som de første kjente italienske tørrfiskimportører.

Det de bruker som betaling eller byttemiddel istedenfor klingende mynt, er en fisk kalt Stochfis, som nesten alle er på samme størrelse, og som de hvert år lar tørke for vinden i talløse mengder. I mai fyller de båten med fisk, og fører dem rundt i kongeriket Danmark, det vil si Sverige, Danmark og Norge, som alle er underlagt kongen av Danmark. Her bytter de fisken i lærvarer, klær, jern, belgfrukter og andre ting som de mangler. ( ... ) Vi ble på Rustene i tre måneder og elleve dager, mens vi ventet på tidspunktet da vi kunne følge vår vert til Sverige med hans sedvanlige last med stokkfisk, noe som nettopp var i mai, da folkene der pleier å dra av gårde med fisk i talløse mengder til de nevnte riker underlagt kongen av Danmark. (Fra mannskapets beretning, gjengitt i "I paradisets første krets". Helge A. Wold, Cappelen 1991.)

Nærmere 600 år senere, reiser grupper fra Sandrigo i Querinis kjølvann mot øya med 600 innbyggere. En reise i undring over livsforhold og levekår, over opphavet til denne vidunderlige tørrfisken. Kanskje går turen nordover også for å se "Isola di Sandrigo" - én av Røsts til sammen 365 øyer - oppkalt etter landsbyen i Italia. Røst har også sitt sted i Sandrigo - Piazzetta Røst Isole Lofoten, står det på skiltet på den lille plassen bak kirka. Håndfaste tegn på forbindelsen mellom de to tørrfiskelskende samfunnene: Det ene i nord, avhengig av sporder som svømmer i havet og som skal henges på tomme fiskehjeller når vinteren tar til. Det andre i sør med elskhug til tørrfisk når høsten kommer og angen av årets produksjon smyger seg ut fra bakrommene til delikatesseforretninger og fra fulle lagerhus. Nå samles de om grytene på piazzaen i Querinis nabolag. Neste gang er det på kaiene på Røst.

Tørrfisk i stål og skifer
Ramberg-kunstneren Johs. Røde sto for det kunstneriske innslaget under årets festival. Med sang og skulptur var han et levende uttrykk for forbrødring over landegrensene. Ord av Petter Dass, til tone av lofotkunstneren, flommet over rådhusplassen. På festivalens siste dag var rådhusplassen tettpakket som torsk på hjell en vakker aprildag i Lofoten. Det myldret av flaggborg og hornmusikk, riddere av tørrfiskordenen svøpt i gyldne kapper og festkledte tørrfiskfans. Med taler og stor festivitas ble nye tørrfiskelskere slått til riddere, og en rekke italienske restauratører fikk diplomer og plaketter for sin innsats for tørrfiskens fremme. Røst kommune og Røst Produsentforening, hadde valgt "Den nordlandske torsk" av Johs. Røde, som gave til vennskapsbyen. Kunstverket er en fiskehjell sveiset i anløpet stål, og behengt med "Fisken i vandet, han er våres brød," som salig herr Petter sa det. Kunstneren selv overrakte kunstverket og noen vers fra diktet fra Nordlands Trompet, lød klangfullt over plassen.

"Skuld' Torsken oss feile hva havde vi da,
hva skulde vi føre til Bergen herfra,
da seilet visst Jekterne tomme."

Da applausen gav seg, åpnet resturantteltet igjen, og heldig var den som stod først i køen av tørrfisksultne festivaldeltakere - køen var lang og retten var god. Tørrfisken var ragno fra Røst, den beste sorteringen, og serverte nok en tradisjonsrett - tørrfisk kokt i olje og melk med skinn og bein, og med polentagrøt som tilbehør. Tallrike frivillige fra landsbyen ikledt forklær med reklame for norsk tørrfisk, balanserte gryter og fat, mellom takksigelser og heftige håndtrykk. Grazie. Arrividerci. Takk og på gjensyn.

Stoccafisso al latte alla vicentina - Tørrfisk med melk som i Vicenza

Stoccafisso al latte alla vicentina - Tørrfisk med melk som i Vicenza

Fremgangsmåte

  1. Del tørrfisken i biter og skold den i melken.
  2. Varm opp olivenolje i en kasserolle.
  3. Tilsett løk, hele, men knuste hvitløkfedd og laurbærblad.
  4. Når løken er blitt blank, tilsettes hakket ansjosfilet og persille revet i små klaser.
  5. Rør om og smak til med salt.
  6. La det hele nesten koke inn, tilsett vin og gjenta.
  7. Tilsett fiskebitene og helle over melken som de har lagt i.
  8. Bland godt og la det hele koke opp under lokk på svak varme til det har blitt en kremet masse.
  9. Server på polenta eller grillet/stekt landbrød.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stoccafisso con le melanzane (Tørrfisk med auberginer)

Stoccafisso con le melanzane (Tørrfisk med auberginer)

Fremgangsmåte

Rens fisken for skinn og ben og del den i små stykker. Legg stykkene til side.

Skjær auberginen i terninger, dryss grovt salt over terningene og la dem stå og trekke et par timer. Skyll dem godt og stek dem sammen med litt persille i 2 dl olje. Hold det hele varmt.

Stek 120 gr finhakket løk i 60 gr olje, tilsett skåldede tomater sammen med hvitløksfeddene og finhakket persille. Smak til med salt og pepper.

La koke i et par minutter før tørrfiskbitene og aubergineblandingen tilsettes. La det hele koke på svak varme i ytterligere 10 minutter. Hvitløksfeddene fjernes før servering.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Eksportutvalget for Fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stoccafisso ai caperi (Tørrfisk med kapers)

Stoccafisso ai caperi (Tørrfisk med kapers)

Fremgangsmåte

Rens fisken for skinn og ben. Del den i små biter. Finhakk sammen renset ansjosfilet, hvitløk, kapers og persille.

Varm opp olivenoljen i en kasserolle og surr den finhakkete blandingen til den blir gylden. Tilsett tørrfiskbitene. Kok opp. Tilsett salt og pepper og hell over aromatisk, tørr hvitvin litt om gangen.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stoccafisso alla corropolese (Tørrfisk på corropolesisk vis)

Stoccafisso alla corropolese (Tørrfisk på corropolesisk vis)

Fremgangsmåte

Del tørrfisken i mindre stykker, vask dem og tørk dem.

Hell olivenolje i en stor kasserolle, gjerne av terracotta. Tilsett en halv løk i skiver. Tilsett fisken som så vidt har vært vendt i mel. La det hele koke under sterk varme i 6-7 minutter.

Hakk persille, hvitløk og en halv chilipepper. Hell over hvitvin. La den fordampe raskt. Tilsett laurbærblad, kanel og tomatpuré som er uttynnet i litt kraft. Straks blandingen koker tilsettes paprika skjært i skiver og en suppeøse med kraft. Legg på lokk og la det koke til tørrfisken er myk.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Eksportutvalget for Fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stoccafisso dei Benedettini - Tørrfisk på benedettiners vis

Stoccafisso dei Benedettini - Tørrfisk på benedettiners vis

Fremgangsmåte

  1. Varm opp melken i en kasserolle.
  2. Legg tørrfiskbitene i kasserollen.
  3. Kok opp på svak varme inntil all melken er absorbert.
  4. Bland godt med en treskje.
  5. Tilsett olje, litt om gangen. Bland godt etter hvert.
  6. Fortsett å røre mens du tilsetter fløte.
  7. Rør til blandingen har fått en kremet konsistens.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Serveres med ristete polenta i skiver eller vanlig brød.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stoccafisso in brand da ba (Tørrfisk i "brand da ba")

Stoccafisso in brand da ba (Tørrfisk i "brand da ba")

Fremgangsmåte

Rens tørrfisken for skinn og ben og del den i stykker. Kok opp stykkene i en dampkoker/trykkkoker el i 10 min.

Skrell potetene og skjær/del dem i båter. Tilsett potetene i kasserollen. La koke under lokk i 15 minutter. Slå av kokeplatene, men la kasserolle stå med lokk på slik at den holder seg varm.

Finhakk hvitløk og persille. Del de skåldede tomatene i terninger. Bland olje, sitronsaft samt salt og pepper i en kasserollen med fisk og poteter. Tilsett litt vann samt krydderblandingen. Sett på lokk og rist kasserollen kraftig et par ganger. Retten er nå klar for servering.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her