To x superkjøp

Hvis sparing preger ditt husholdningsbudsjett for tiden, og du begynner å bli lei den samme boksvinen, er ukens viner alternativer med et langt større raffinement, uten at det går utover prisen.
Aase E. Jacobsen
12 Januar 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

For 159,80 kroner får du ukens to spanske viner. En besparelse på 23,50. Ingen formue riktignok, men alle monner drar. Og i hvert fall når du får så mye god smak for pengene. Marques de Riscal Rueda Superior 2013 (33468) og Riscal 1860 Tempranillo 2013 (33352) kvalifiserer nemlig begge til betegnelsen superkjøp.

Den hvite vinen er laget av verdejo og viura som i kombinasjon gir mye søt sitrus, stikkelsbær og en touch av solbærblader, ikke ulikt sauvignon blanc, og med visse assosiasjoner til en hvit bordeaux. Smaken er rund og behagelig med god fedme samt tilstrekkelig friskhet til å gjøre den til en utmerket matvin. Prøv den til røykt laks, spekemat eller et høyt rekesmørbrød. Suksess som hvit kosevin kommer den også til å gjøre.

Og suksess var målsetningen - som altså er gått i oppfyllelse - for produsenten av vinen, den kjente Rioja-bodegaen Marques de Riscal, da den etablerte seg i Rueda, nordøst for Madrid, på slutten av 70-tallet. I fremstillingen av hvitvinen benyttes moderne prinsipper som gjæring ved lav temperatur for å sikre renhet og friskhet i tillegg til skallkontakt for å oppnå større kompleksitet.

Marques de Riscal har lenge hatt sterke bånd til Bordeaux, og mens den legendariske ønologen Emile Peynaud var sentral i fremstillingen tidligere, er det nå den ikke mindre kjente Paul Pontallier fra Ch. Margaux sammen med Guy Guimberteau fra Bordeaux Institute of Oenology, som gir rådene. Og de kom nok godt med da Marques de Riscal for noen år siden skulle lage sin første røde vin utenfor Rioja. Med 140 års erfaring med tempranillo bak seg er det ikke overraskende at det ble den foretrukne druen.

Området er Duero, en av Spanias mest spennende vinregioner. Siden druene kommer fra vinmarker utenfor den svært begrensede denominacion de origen (DO) Ribera del Duero, bærer Marques de Riscal Tempranillo 2001 betegnelsen vino de la tierra de Castilla y Léon. Men den har mye av den samme karakteren som du finner i de minst dobbelt så dyre Ribera del Duero-vinene. Som betyr en litt mer sødmefylt bærkarakter enn i Rioja, god stoffrikdom samt tydelig innslag av jordsmonn som påminner om mokka og orientalsk krydder. En flott vin til så vel lammesteik og -koteletter som til en god biff. 2001 var et i særdeleshet godt år i Duero, noe som reflekteres i denne vinen og som sikrer at den vil utvikle seg videre i minst tre år til.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her