Topp Italiensk

Blant Italias toppviner finner vi stadig flere fra Adriaterhavskysten selv om toscanerne fortsatt gjør et solid angrep på premiebordet når det er vinkvalitet det konkurreres om. Det er resultatet etter den 18. Banco di Assaggio hvor 400 av landets beste v
Redaksjonen
14 Januar 1999 - 12:25

Toscanske Banfi som opererer i Montalcino stakk av med seks premier. Zonin som har hele Italia som arbeidsfelt og er en av Europas største vingiganter, fikk sju utmerkelser til sine enkeltvingårder. Markerte seg sterkt gjorde også Fazi-Battaglia, Cavit fra Trento og toscanske San Felice.
 
Italienerne liker å konkurrere på vinarenaen, og produsentene sender gladelig inn til landets mange tilstelninger. Banco di Assaggio er også en av de gjeveste. Den årlige konkurransen som ble initiert av velkjente Giorgio Lungarotti har eksistert siden 1981. Rundt 400 viner innenfor i alt 15 kategorier, fra DOCG som omfatter de beste klassiske vinene i Italia, til IGT som innebærer en vin laget av druer fra et bestemt geografisk område.
 
Ingen av de deltakende vinene kan komme fra produksjonslotter mindre enn 5000 liter (1500 for dessertvinene), hvilket rent praktisk betyr at alle vinene må ha en viss kommersiell betydning. Med et potensial på mangfoldige ganger det deltakende antallet er det klart at resultatet fra konkurransen ikke er gyldig for hele det italienske vintilbudet.
 
Men juryen som bestod av i alt 50 ønologer og journalister hvorav en håndfull utenlandske, blant annet Apéritifs redaktør, Aase E. Jacobsen hadde ingen anelse om hvilke viner som deltok. Samtlige 400 viner ble vurdert, selvsagt blindt, etter et teknisk skjema og gitt poeng for egenskaper som utseende, duft og smak. Som nevnt blir vurderingen svært teknisk og tar derfor ikke i stor nok grad hensyn til en vins balanse og egnethet i forhold til mat. Fra hver kategori ble det plukket ut de fem beste med en minimumsskår på 80 poeng (av 100 mulige). Mens det i noen kategorier var lett match for de beste vinene, var konkurransen derimot ekstra tøff i andre hvor kvaliteten var jevnt høy.
 
Her er et utvalg av de 73 vinene som kvalifiserte seg som en av fem vinnere i sin kategori (den komplette listen finner du på www.axt.it/bavi):
 
Le Vele 1997 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Terre Cortesi/Moncaro
San Sisto 1994 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Fazi-Battaglia
Pinot Grigio San Angelo 1997 IGT Toscana, Banfi
Chardonnay Ghiaie Bianche 1996 IGT Toscana, Col d'Orcia
Chianti Classico Lamole di Lamole 1995, Pile e Lamole
Chianti Classico Riserva Poggio Rosso 1995, San Felice
Chianti Classico Riserva di Fizzano 1995, Rocca delle Macie
Vino Nobile di Montepulciano Pasiteo 1995, Fassati
Vino Nobile di Montepulciano Vigneto Antica Chiusina 1995, Fatt. del Cerro
Brunello di Montalcino 1993, Banfi
Chianti Classico Vigneti la Selvanella 1994, Melini
Chianti Classico Vigneto di Campolungo 1994, Pile e Lamole
Sagrantino di Montefalco Spoletoducale 1993, UVA
Taurasi 1994, San Gregorio
Salice Salentino Rosso Riserva 1995, Leone di Castris
Amarone 1994, Bolla
Amarone Ca' Florian 1993, Tommasi
San Giorgio 1998 IGT Umbria, Lungarotti
Arquata 1994 IGT Umbria, Adanti

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her