Topp kjøp fra øst

Ungarn er storleverandør av hvitvin til norske forbrukere. Ukens vin hever seg høyt over masseproduktene fra øst. En karakterfull vin av topp kvalitet til gunstig pris som i tillegg tåler skikkelig kraftig matfølge.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Denne uken har vi valgt ut en hvitvin som ikke bare står ut fra mengden i det landet den produseres, men som også hevder seg blant klassiske vesteuropeiske hvitviner. Ungarske Disznókö Dry Furmint 2003 (47189) kommer da også fra et av de aller mest klassiske vindistriktene i verden. Den er laget av druer som normalt skulle blitt den edleste av alle søte viner, nemlig Tokaji. Når vinen får gjære helt ut, blir den selvsagt tørr samtidig som alkoholnivået øker.

Ukens vin er ingen pyse i så måte heller. 14 prosent er mye for en hvitvin, men den bærer alkoholen godt. Furmintdruen har den fantastiske egenskapen at den gir vin med høy syre, et av de viktigste bæreelementene i en vin, og samtidig en forutsetning for at en vin skal kunne leve lenge. Noe som nettopp en et av kjennetegnene ved den søte Tokaji.

Mye smak
En annen viktig egenskap er at druen evner å hente opp særpreg fra de lokale vekstforholdene. Disznókö-vingården disponerer over noen av de beste jordsmonnene i Tokaji hvilket betyr leirholdig vulkansk grunn. En slik grobunn setter et umiskjennelig preg på en hvitvin i form av en uttalt mineralsk karakter. Når klimaet i tillegg er varmt og tørt i vekstsesongen, borger det for rik frukt i tillegg.

Disznókö Tokaji Furmint Dry 2002 byr på et rik mineralsk og krydret duft med innslag av aprikos, gul frukt som søt sitrus. Smaken følger opp med svært gode syrer, god mineralsk fedme, sitter veldig godt og lenge med aprikos , appelsinskall og krydder som nellik i finishen. En kraftig vin som må få følge av rik mat som grillet sjømat eller lyst kjøtt med fet og smaksrik saus.

En vin som demonstrerer druens potensial fullt ut på egen hånd uten hjelp av fat eller annen "vinmakerkosmetikk". I motsetning til de søte vinene plukkes druene til den tørre furmint'en når de har oppnådd optimal modning hvilket betyr sunne druer uten noen form for edelråte (botrytis). Det er jo dette fenomenet som i kombinasjon med at druene får tørke på selve planten som skaper den søte Tokaji-vinens særpreg.

Gunstige priser
Fenomenet kalles aszu på ungarsk. De søte vinene er en blanding av most fra både friske druer og aszu-druer. Graden av søthet avgjøres av mengden av aszu-druer som måles i puttonyos. 5 puttonyos er på et søthetsnivå som er perfekt for klassiske desserter som crème brûlée. Aszu Eszencia er enda søtere og et mellomnivå før Eszencia som er 100 prosent aszu. En ekstremt søt vin som ikke klarer å produsere mer enn fem prosent alkohol på grunn av det store sukkerinnholdet i mosten. Selve gjæringsprosessen tar typisk mer enn et år.

Disznókö lager supre viner på alle søthetsnivåene. Tilgjengelig i Norge ved siden av den tørre vinen er den fruktige sent høstede (med lite innslag av botrytis) Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2011 (14713) (for 50 cl), den mer botryispregete men ikke for søte Disznókö Tokaji Szamorodni Édes1999 (46322) (for 50 cl), den meget klassiske Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000 (11684) (for 50 cl) og endelig til slutt Disznókö Tokaji Aszú Eszencia 1993 (46321) (for 50 cl) som er det reneste eliksir fra en strålende årgang. For øvrig en vin som er gunstig priset her til lands sammenlignet med hva den koster i andre markeder. Det gjelder for så vidt alle Disznókös produkter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen