Drikke
Toppslott mister AOC-status for sin annenvin

Toppslott mister AOC-status for sin annenvin

Pontet-Canet – et av Bordeaux’ aller beste – er overrasket over at deres annenvin ikke tilfredsstiller kravene til AOC.
Redaksjonen
24 Oktober 2014 - 20:13

Det er vinen Les Hauts de Pontet 2012 som ble underkjent av AOC-komiteen, ifølge decanter.com. Ch. Pontet-Canet i Pauillac eies av Tesseron-familien, med Alfred og datteren Melanie i spissen, og har opplevd en jevnt stigende formkurve siden overtakelsen.

Blant annet drives vingården i sin helhet biodynamisk og var en av de aller første i hele Bordeaux.

Les mer om Tesseron-familien

Alle AOC-viner må gjennom en smakstest for å kunne bruke eksempelvis AOC Bordeaux på etiketten. Dette er en ordning som møter mye kritikk, og som altså denne gangen får et lett komisk skjær.

Ikke områdetypisk

Ifølge blindsmakingskomiteen som består av lokale vinbønder, er Les Hauts de Pontet 2012 ikke representativ for appellasjonen, eller områdetypisk, og må derfor merkes med Vin de France.

For topprodusenter som Pontet-Canet har dette lite å si all den tid vinen har sin faste kjøpergruppe. Spesielt lite betyr det på eksportmarkedet, men hendelsen føyer seg inn i en rekke lignende tilfeller hvor det stilles spørsmål ved AOC-systemet som har eksistert siden 1974 med en revisjon i 2008.

Hvem har rett?

Melanie Tesseron forsikrer om at vinen holder det nivået den skal og at hun er stolt av den.

En vinhandler sier imidlertid til decanter.com at med de små kvantaene som har vært de siste årene, må Pontet-Canet vurdere om de fortsatt skal produsere denne vinen. Og i så fall kanskje vie den mer oppmerksomhet. Kun en smaking vil avgjøre hvem som har mest rett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar
Dagens rett
Rødkålsalat med fiken og søtpotet

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar

Denne juleinspirerte salaten passer sammen med alt det gode du har i kjøleskapet for tiden. Og rødkål bør være i enhver grønnsaksskuff i ukene framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her