Toscansk godbit

Denne italienske rødvinen er 50 kroner billigere enn på polet.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2008 - 12:22

La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2004 er en skikkelig godbit i taxfreehyllene. Ikke bare fordi den er en femtilapp billigere enn på polet (La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2008 (33589)), men også fordi det er en god vin i seg selv.

Historisk vin
Her får du nemlig både en vin som er deilig i dag og en vin som tåler å ligge i minst fem år. God fylde, fine syrer og tanniner gjør den til en flott kompanjong til retter med oksekjøtt, gjerne med fin sprø stekeskorpe. Det matcher vinens innslag av fatkrydder veldig godt.

La Braccesca kommer fra den sørlige delen av Toscana, nærmere bestemt Montepulciano, som skilter med viner med lange historiske røtter. Så ettertraktet var den at den på 1700-tallet fikk navnet vino nobile di Montepulciano, altså den edle vinen fra Montepulciano.

Moderne mørk
Vår vin har ikke så lang historie å skryte av, i hvert fall ikke på stedet, men Antinori som eier vingården, har dyrket vindruer i Toscana siden 1300-tallet. Braccesca-satsingen er ikke eldre enn fra 1990 da Antinori kjøpte opp en større eiendom. I dag er den med sine totalt 379 hektar den største i Antinoris omfattende portefølje, og gir i alt fem ulike viner.

Vår vin skiller seg fra en del andre vino nobile'r på flere måter. For det første ved at den er veldig mørk. Det skyldes at den har merlot i druemiksen. Hoveddruen er sangiovese (grosso) eller prugnolo gentile som den heter i Montepulciano.

Dessuten er den modnet i en blanding av tradisjonelle store eikefat (botte) og franske barriques. Det understreker den internasjonale stilen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her